A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Kulináris élmények Izlandon

2022/06/23. - írta: Bono Utazási Központ

Izland megannyi látnivaló mellett izgalmas kulináris élményekkel is várja látogatóit, amik mellett nem lehet csak úgy szó nélkül elmenni. Egy-egy fogást csak a legbátrabb utazóknak ajánlunk, mert kell egy kis kurázsi a kóstoláshoz, de a kevésbé merész kalandorok is találnak majd finomságot!

 

SKYR – Az izlandi joghurt
A Skyr viszonylag ismert termék, több mint ezer éve része az izlandi konyhának. A Skyr egy joghurt állagú tejtermék, ami nagyon hasonlít a görög joghurthoz, de az íze nem annyira markáns. Az izlandiak gyümölcsökkel és tejjel fogyasztják, de népszerű alapját képezi a turmixoknak, fagylaltoknak is. Habár technikailag lágysajtról beszélünk, széleskörben inkább joghurtként hivatkoznak rá.

Lassan sült bárány
Az izlandi juh a világ egyik legtisztább fajtája. Ezeket az állatokat nem etetik gabonával, illetve semmilyen hormon nem jut a szervezetükbe. Tavasztól őszig a szabadban legelésznek és barangolnak, táplálékuk főleg fűből, mohából és bogyókból áll. Az izlandi juhok húsát ínyenc húsként tartják számon, Izland egyik legfinomabb és leggyakrabban használt konyhai alapanyaga. Tradicionális elkészítési módja, hogy a bárányt órákon keresztül alacsony hőfokon sütik és friss fűszernövényekkel ízesítik.

HÁKARL – Fermentált cápa
Hákarl egy hagyományos étel Izlandon. A cápahúst egy bizonyos erjesztési eljárással kezelik, majd négy-öt hónapig a szabadban szárítják. A húsnak van egy jellegzetes ammónia-szaga és halíze, amit nem igazán lehet mással összetéveszteni.
A Hákarlt gyakran kínálják koktélok mellé kockázva, apró koktélpálcikára tűzve. Azoknak, akik először próbálják ezt a fajta különlegességet, azt ajánljuk, hogy az első harapáskor fogják be az orrukat, mert az illata sokkal erősebb, mint az íze! Az első harapás után tegyünk úgy, ahogy a helyiek és igyunk egy-két kortyot a helyi alkoholos italból.

RÚGBRAUÐ – Rozskenyér
Izlandon már hosszú ideje fogyasztják ezt a rozskenyeret. Kéregtelen, sötétbarna és tömény, az íze meglehetősen édes. Vajjal, füstölt lazacos pástétomokkal, hangikjöttel (füstölt bárány) vagy ecetes heringgel, illetve sajttal kiváló. Az izlandiak gyakran eszik köretként halételekhez. Ezt a pékárut a legtöbb helyi élelmiszerboltban megvásárolhatjuk.

HARÐFISKUR – Szárított hal
A Harðfiskur (ami gyakorlatilag kemény halat jelent) egy olyan helyi különlegesség, amit az izlandi lakosok a leginkább szeretnek. Valószínűleg egy külföldinek ez nem annyira csalogató finomság, de Izlandon ez a legnépszerűbb harapnivaló. A szárított hal már évszázadok óta szerves része az izlandi étrendnek magas proteintartalma miatt. Bár önmagában is nagyon kedvelt nassolnivaló, akinek ez így túl száraz, vajasan is fogyaszthatja. 

Pékáruk
Izlandon barangolva mindenképpen be kell ugrani legalább egy pékségbe! Megannyi finomság közül válogathatunk, mi különösen ajánljuk a snúðurt, ami egy puha fahéjas zsemle, általában cukormázzal a tetején. A kleina egy nagyon népszerű skandináv péksütemény, valószínűleg a legkedveltebb szigetországban, így mi is csak arra buzdítunk mindenkit, hogy ne hagyja ki az izlandi látogatása során!

Kóstolja meg velünk Izland ízeit csoportos utazásainkon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr9017864997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása