A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Érdekes tények Hollandiáról

2023/10/09. - írta: Bono Utazási Központ

Hollandia a tulipánok, szélmalmok, csatornák, fapapucsok és a „coffee shop”-ok hazája, de ennél sokkal több: az alábbi 11 érdekességet még talán Ön sem hallotta az országról!
 

1. A világ legmagasabb férfijai

A világ legmagasabb emberei Hollandiában élnek: a nők átlagos magassága 171 cm, a férfiaké 183 cm – utóbbi a katonai archívumok alapján az elmúlt 200 évben 20 cm-rel nőtt. Az okok ismeretlenek, de egyesek a hollandok genetikájának, az általánosan jó egészségügyi ellátásnak, az alacsony jövedelmi különbségeknek, ill. a sajtokban/tejtermékekben gazdag étrendnek tulajdonítják.

2. A világ legnagyobb virágexportőre

Hollandiát jó okkal "a világ virágboltjának" is hívják: a globális virághagyma-termelés 80 %-áért felelősek, mely a királyság bruttó hazai termékének (GDP-jének) 5 %-át adja. A tulipánfarmokon - melyek összterülete kb. 11 ezer hektár - évi 4,3 milliárd hagymát termesztenek. Ráadásul a virágok jelentős turisztikai vonzerőt képviselnek, sokezren látogatnak az országba tavasszal. A leghíresebbek Haarlem virágmezői és Keukenhof, a világ legnagyobb virágoskertje, ahol kb. 800 tulipánfajtát lehet megcsodálni.

3. Amszterdamban több mint 1200 híd található

A karakteres metropolisz hídjai a város ikonjai: a 165 csatornát összesen 1281 híd köti össze. A Reguliersgracht és Herengracht mellett sétálva akár egyszerre 15 hidat is láthatunk.

4. A világ legnagyobb medvecukorfogyasztói

Az egyik legédesebb érdekesség: a hollandok átlagosan 2 kg medvecukort habzsolnak be évente - azaz összesen kb. 32 ezer tonnát. Az országban több mint 80 különféle medvecukrot (hollandul "drop") kóstolhatunk meg.

5. Az ezer szélmalom országa

Nem meglepő, hogy a szélmalmokról elhíresült országban több mint 1000 szélmalom található. Nagy részüket gabonaőrlésre vagy a lecsapolt területek kiszivattyúzására használták, mára azonban csak kis hányaduk üzemel eredeti funkciója szerint. Talán a Rotterdam melletti Kinderdijkban (világörökségi helyszín) látható 19 hagyományos szélmalom a leghíresebb, de a Zaanse Schansban találhatóakat is sokan keresik fel.

6. Az otthonszülés még mindig népszerű

Az otthonszülés a fejlett országok közül még mindig Hollandiában az egyik legnépszerűbb: 1990 óta változatlanul kb. 30 % az aránya. Ennek részben az az oka, hogy az otthonszülést a társadalombiztosítás teljes egészében támogatja, viszont a kórházban szülést - hacsak nincs egészségügyi indoka - nem minden esetben. A bábákat is az állami rendszer biztosítja és a közegészségügyi szűrőprogram is igen hatékony.

7. A naranccsá lett sárgarépa

A sárgarépa a középkorban még fehér, lila vagy halványsárga volt - akkor hogyan lettek narancssárgák? Amikor Orániai Vilmos (Willem III van Oranje) segítségével a hollandok elnyerték függetlenségüket a spanyol koronától a 17. században, a helyi gazdák a király tiszteletére célzottan narancssárgává nemesítették a répát. Az új szín nagyon népszerűvé vált - a mai napig ez az ország és a királyi család hivatalos színe. A nemzeti fociválogatott tagjai ugyanúgy narancsba öltöznek, mint a hollandok nemzeti ünnepükön, a Király Napján.

8. A kerékpáro(so)k Mekkája

Hollandiában kb. 22 millió kerékpár található, átlagosan tehát fejenként 1,3, mivel sokaknak kettő is van - természetesen ebben is világelsők. A biciklizés itt az élet szükséges része, és részben emiatt az ország a legegészségesebb nemzetek toplistáiban mindig előkelő helyen végez. A hollandok átlagosan 2,9 km-t tesznek meg keréken naponta és az utazások negyede bonyolódik kerékpáron (szemben például az Egyesült Királysággal, ahol csak kb. 2 %-a). Sokan "bakfiets"-cel, egyféle talicskával keresztezett kerékpárral viszik a gyerekeket az iskolába, de bevásárláshoz is tökéletes. Mivel az ország döntő része sík terület, Dániával együtt az európai kontinens legkerékpárbarátabb országának tartják.

9. Európa legnagyobb pubja

A groningeni Drie Gezusters (Három nővér) a kontinens legnagyobb pubja és mint ilyen, a nemzeti örökség része. Remélhetőleg a toalettek számában is a toplista tetején áll...

10. A gin feltalálói

A gint (jenever) a 16. században a hollandok találták fel és ők mutatták be a briteknek, ami Orániai Vilmos uralkodása során vált népszerűvé a szigetországban, majd napjainkra az egész világon.

11. A világ legrégebbi nemzeti himnusza

A holland nemzeti himnusz, a Wilhelmus dallama 1569 és 1572 között született, így ez a világon a legrégebbi nemzeti himnusz (bár csak 1932-ben választották azzá). A szövege szintén legalább 400 éves, melyben az országra régi nevén "Dietse Bloed"-ként hivatkoznak.


Látogassa meg velünk az izgalmas Hollandiát tavaszi csoportos útjainkon! Részletek ezen a linken.

forrás: trafalgar.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr9918231093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása