A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

13 érdekesség Mexikóról

2021/09/02. - írta: Bono Utazási Központ

Mexikó a közismert sztereotípiáknál sokkal izgalmasabb - íme néhány érdekesség:

 

 

1. Földünk 13. legnagyobb és 10. legnépesebb országa kb. 1 972 550 km² területtel és kb. 130 millió lakossal. Fővárosa, Mexikóváros kb. 21 millió lakossal az egyik leglakottabb a világon.

2. Mexikó a világ legnagyobb spanyol ajkú országa. A spanyol hivatalos nyelv mellett 68 őshonos, szövetségileg is elismert indián nyelv hazája, így a világ egyben legtöbb nyelvű országa is.

3. Mexikó a bolygónk biodiverzitásában egyik leggazdagabb országa. Több mint 200 000 különböző állat- és növényfajjal, Mexikóban él a világ biológiai sokféleségének 11% -a.

4. Mexikó a világ 7. leglátogatottabb országa: 2019-ben 45 millió turista utazott az országba.

5. Mexikó 35 UNESCO Világörökséghez tartozó építménnyel büszkélkedik (teljes lista itt).

6. Mexikóban 132 „Pueblo Mágico”, azaz Varázslatos Város fedezhető fel. A kinevezést azoknak a közösségeknek ítélik oda, amelyek idővel megőrizték eredeti építészetüket, hagyományaikat, történelmüket és kultúrájukat vagy nagy jelentőséggel bírnak az ország történelme szempontjából.

7. Mexikó a világ legnagyobb piramisának hazája: San Andrés Cholula nagy azték piramisa 425×425 m-es alapterületével és 66 méteres magasságával térfogat szerint a világ legnagyobb piramisa (4,45 millió m³), így a gízai nagy piramis méreteit is túlszárnyalja. A gigantikus remekmű nagy része dombban rejlik, talán ezért is marad rejtett kincs.

8. A hagyományos mexikói konyha 2010-ben UNESCO kulturális világörökség címet nyert. A (64 féle!) kukorica, csilipaprika, avokádó, bab, csokoládé hazájában előszeretettel fogyasztanak pókot, szöcskét és hangyalárvát is.

9. A csokoládé Mexikóból származik: az aztékok és a maják évezredekkel ezelőtt termesztették először a kakaót, melyet általában kiváltságosok körében italként fogyasztottak és értékes babját fizetőeszközként használták.

10. Mexikóváros rekord gyorsaságban, évente 50 cm-t süllyed. Az egykori azték főváros, Tenochtitlán, is már tavakra épült, szigetekből és csatornákból állt, így az üledékes talaj, az azóta is tartó gyors népességnövekedés és talajvíz folyamatos kitermelése miatt ez a jelenség 1950-óta állandósult és visszafordíthatatlanná vált.

11. Peru, Kína és Chile mellett Mexikó termeli a legtöbb ezüstöt a világon.

12. Gyönyörű természeti képződményei, a többezer, földfelszín alatti, vízzel teli medencéi és barlangjai, a híres „cenote”-k, mára közkedvelt turista látványossággá váltak. Elnevezésük a maja nyelvű tz'onot szóból származik, jelentése: kút vagy szakadék, legtöbbjük a Yucatán-félszigeten található.

13. A „Dia de los Muertos”, a halottak napja november 1-jén és 2-án egy örömteli, színes, zenés-táncos ünnepség, mely 2003 óta UNESCO kulturális világörökség része. A prehispán és katolikus eredettel rendelkező ünnep során a családba visszalátogató halott lelkekkel való kivételes találkozás és lakmározás mellett az élet körforgását, a halál természetes elfogadását és egyben az életet is ünneplik.

Látogassa meg velünk a fantasztikus Mexikót szilveszterkor - akár oltásigazolás nélkül:

Szilveszter Mexikóban: körutazás és all-inclusive tengerparti pihenés Cancúnban 2021.12.28.-2022.01.09.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr116677982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása