A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Lakoma grúz módra

2021/07/09. - írta: Bono Utazási Központ

A grúz (georgiai) lakoma, a szupra (jelentése asztalterítő) az ország hagyományainak egyik legfontosabbja - olyannyira, hogy 2017-ben az UNESCO a szellemi kulturális örökségek listájára is felvette. A szupra fajtái a keipi és kelekhi, előbbit ünnepek alkalmával, utóbbit a halotti torokhoz hasonlóan a temetések után szokás ülni.

Az alkalomtól és a meghívottak számától függetlenül a szupra vezetője a tamada (szertartásmester), aki a pohárköszöntőket mondja. A tamadát vagy a vendéglátó jelöli ki, vagy a vendégek maguk közül választják. Fontos ismérvei a kiváló szónoki érzék és hogy nagy mennyiségű alkoholt képes a részegség jelei nélkül elfogyasztani. A résztvevők általában kanciból, azaz kos- vagy kecskeszarvból készült ivókürtből isznak.

Az étkezés során a tamada pohárköszöntőt kezdeményez valakire vagy valamire, arról hosszabban beszélve, mialatt a vendégek poharat emelnek (de nem isznak). A toastok leggyakoribb hagyományos témái Isten, Szűz Mária, a szentek, Grúzia, a család, barátok, felmenők - ezeket a szertartásmester az alkalomhoz igazítja. Ha a tamada végzett, rendszerint a tőle jobbra álló személy következik: előrelép, kiüríti a poharát vagy ivókürtjét, és elkezdi a beszédét az előzőleg kezdeményezett témában. Ha valaki nem szeretne hosszabb beszédet mondani, egy rövid gondolatban is összefoglalhatja a mondandóját, továbbadva a szót. Ha a kör végetért és mindenki elmondta, amit szeretett volna, ismét a tamada következik, ezúttal valami másra emelve a poharát. Néha a tamada szünetet kér, ilyenkor verset mond valaki, de az ünnepi alkalmakon a közös éneklés és táncolás is gyakori. Az evés végig megengedett, de a pohárköszöntők alatt beszélgetni illetlenség. A szuprák során a fogások külön felszolgálása helyett "svédasztalos" rendszerben minden étel az asztalon van.

A szuprákhoz számos régi hagyomány is kapcsolódik. Régen minden tavasszal rendeztek lakomát, melyen az egész falu részt vett. A nők feladata volt, hogy a különböző ételek soha ne fogyjanak ki az asztalon, a férfiaké pedig józanul maradni - hiszen egy támadásra bármikor lehetett számítani, ezért mindig harcra készen kellett állni. A babona szerint a pohár kiivása után a földre öntött borcseppek száma mutatja meg az ellenségeink számát.

Fedezze fel velünk Grúziát októberi csoportos utazásunkon! Az országba védettségi igazolvánnyal is be lehet utazni.

A titokzatos Grúzia - csoportos őszi körutazás magyar idegenvezetéssel 2021.10.01-09.


forrás: Wikipedia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr2916617152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása