A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Húsvéti hagyományok a nagyvilágból

2021/04/01. - írta: Bono Utazási Központ

Húsvéti tojások
A tojások a termékenység és az új élet szimbólumaként a világ számos részén váltak a húsvét eszenciájává. Az ókori pogány tavaszi ünnepségekhez is kapcsolódtak, a keresztények számára pedig Jézus újjászületését, a kemény héj Krisztus sírját jelképezi. Korábban a keresztények a böjt során nem ettek tojást, csak kifestve vagy dekorálva használták - a ma már népszerű csokoládétojások viszonylag új hagyomány.

A húsvéti nyuszi
A húsvéti nyúl a 17. század végén jelent meg Németországban. A legenda szerint eredetileg egy nyúllá átváltozó madár volt, aki így járt túl a vadászok eszén. Tojást azonban csak húsvétkor volt szabad raknia. A húsvéti nyuszi az Amerikába bevándorolt németek nyomán vált népszerűvé, aki tojást és finomságokat hoz a gyerekeknek.

 

Görögország: gyertyák és tűzijáték
A sok látnivaló miatt Athént mindig érdemes felkeresni, de húsvét idején különösen nagy élmény. A húsvét az ortodox görögök évének fénypontja, egy nagy családi ünneplés. Nagyszombaton mindenki egy-egy gyertyával megy misére, melyeket a templomban egy Jeruzsálemből hozott láng segítségével gyújtanak meg. Mire minden gyertyát meggyújtanak, látványos tűzijáték tűnik fel az égen.

 

Németország: máglyaégetés
A németek különleges, kézzel készült húsvéti tojásokkal ajándékozzák meg a barátaikat, vagy a fára akasztják azokat. Nagyszombat estéjén máglyákat raknak, amit praktikusan gyakran a kiszáradt karácsonyfákkal gyújtanak meg.

 

Lengyelország: locsolkodás és az ételek megáldása
Lengyelországban is szokás a hétfői locsolkodás - jéghideg vízzel, így kívánva egymásnak jó egészséget. Mindenki érintett, így nem ritka, hogy az utcán szembejövő ismeretlenek "segítségével" válunk csuromvizessé. A másik hagyomány az ilyenkor jellemző ételek megáldása a templomban: a piros tojás a feltámadást, a kolbász a bőség és termékenység iránti vágyat szimbolizálja.

 

Franciaország: egy hadseregnyi omlett
A franciaországi Haux falu főterén 4500 tojásból főznek omlettet 1000 főnek. A hagyomány szerint Napóleon és serege itt állt meg pihenőre, a hadvezérnek pedig annyira ízlett a felszolgált omlett, hogy az egész sereg részére is leadott egy rendelést másnapra.

 

USA: húsvéti felvonulás és kalapfesztivál New Yorkban
A New York-i hagyományos húsvéti parádé a 19. század közepére nyúlik vissza, amikor a tömegek az 5. sugárúton mentek a misére. A mise után a nők szívesen indultak még egy sétára, hogy közszemlére tegyék az új tavaszi ruhájukat és a legújabb divatnak megfelelő kalapjukat - ebből fejlődött ki a mai napig is megrendezett parádé. A felvonulás húsvét vasárnapjának délelőttjén indul a manhattani 49. és 57. utca között, ahol a nézők a legkülönfélébb látványos, kreatív és néha túlzóan giccses fejdíszeket is láthatják.

 

Svédország és Finnország: boszorkányok
Az 1800-as évek óta a finn és svéd gyerekek boszorkánynak öltözve, házról házra járva mondanak verseket és köszöntőket, édességért cserébe (hasonlóan az angolszász országokban a Halloweenhez). Sok helyen a gyerekek egy fűzfaágért cserébe kapják a csokit.

 

Brazília: Júdás-babák
A bibliai Júdás a hatalmas árulás szimbóluma lett. Brazília egyes részein Júdás-babákat készítenek húsvétkor, amit aztán megvernek, felakasztanak vagy elégetnek. Gyakran "mai júdások", pl. népszerűtlen politikusok arcát viselik a babák.

 

Norvégia: síelés a hegyekben
A fjordok országában sokan utaznak a hegyekbe húsvétra: a legtöbbeknek van "húsvéti hegye" ahol az ünnepet szokta tölteni. Bár sokfelé már javában olvad a hó, ha még maradt egy kevés, irány a "påskefjellet", ahol síeléssel, csokival és naranccsal telik a húsvét.

 

Dánia: kitalálósdi
Egy hagyományos dán húsvét heringből, lazacból és smørrebrødből (dekoratív dán szendvicsek) álló ebédből áll, hozzá pedig valamilyen töményet és húsvéti sört isznak. A gyerekek anonim levelet írnak a felnőtteknek, főleg a nagyszülőknek. Ha a felnőttek nem találják ki, ki írta a levelet, tojást kell adni a feladónak.

 

Bulgária: szerencsés tojások
A húsvét előtti tojásfestés Bulgáriában is élő hagyomány. Az egyik szép piros tojást mindig elteszik a következő évre - ha a tavalyi megfehéredett, az jó szerencsét jelent. Vasárnap kezdődik a tojáscsata: egymásnak koccantják a tojásokat, és akié utoljára marad épen, repedés nélkül, szerencsés lesz a következő évben.

 

Argentína: böjti empanadák
Argentínában is sok európai húsvéti szokást követnek, de az ünnep előtti böjtöt szigorúbban tartják. Ilyenkor sok halat esznek, gyakori fogás a tonhallal töltött empanada (tésztabatyu). A nagyhéten körmeneteket tartanak, ahol általában a keresztet viszik körbe.

 

forrás: blog.norwegianreward.com

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr4916487404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ramipali 2021.04.05. 12:47:19

Tehát biliai alapja nincs.
Ez is csak egy kitalált ünnep,amiből hagyományt csinált az emberi vallás.
De mit szól ehhez Isten?
süti beállítások módosítása