A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Kuriózumok Japánból

2023/08/01. - írta: Bono Utazási Központ

A 125 milliós lakosságú Japánban a keleti civilizáció és a nyugati kultúra keveredése, a tisztaságszeretet vagy épp túlzott precizitás sok izgalmas, számunkra olykor meghökkentő részleteket tartogat.

Kezdjük ott, hogyha belépünk egy házba, az előszobában van egy kb. 15 centiméteres lépcső. A cipőnket itt levesszük és papucsba bújunk. A tatami borítású szobában is van szintkülönbség (3-5 cm), ott a papucsból kilépünk. A fürdőszobába viszont vízálló papucsba megyünk – melyet a fürdőszoba ajtónál tárolnak – hacsak addig el nem botlunk valamelyik lábbeliben.

Kuriózum, de ötletes és praktikus: a japán farmerek betonkockákban termesztik a görögdinnyét, így könnyebb szállítani, a helyet jobban kitölti és nem „görög” össze-vissza.

Mintegy 4 millió automatából vásárolhatunk kávét, szendvicset, ruhát, játékot vagy akár élő rákot is!

Mivel sok az időskorú állampolgár (a lakosság 29%-a 65 évesnél idősebb) és egyre kevesebb gyerek születik, Japán az első ország, ahol több felnőtt pelenkát adnak el, mint gyerekre valót. Ugyancsak érdekes adat, hogy kevesebben nevelnek gyereket otthon, mint kisállatot. A kis kedvenceket sokszor felöltöztetik és babakocsiban sétáltatják.

Mivel az „R” hangot másképp ejtik, mint a nyugati nyelvekben és a mássalhangzók torlódását kerülik, a népszerű gyorsétteremlánc ikonját nem Ronald McDonaldnak, hanem Donald McDonaldnak hívják. Pontosabban: Donarudo Makudonarudónak.

Egyre több japán otthonban ünneplik a karácsonyt, annak ellenére, hogy a keresztény vallás követőinek az aránya nincs 2%. Közkedvelt karácsonyi vacsora a KFC gyorsétterem ünnepi kínálata: milliók rendelik vagy állnak hosszú sorokban fűszeres csirkeszárnyért!

A fagyi a felkelő nap országában is nagy kedvenc. Az ízesítések viszont minden képzeletet felülmúlnak: lehet kapni fokhagymás, szójaszószos, wasabis, cápauszonyos és tengeri angolna ízű fagyit is!

Az animációs filmek és tévéműsorok készítésében toronymagasan első Japán. A világ animációs filmjeinek 60% itt készül, és szinkronhang-oktatást 130 iskolában tartanak!

Mivel a főváros, a 35 milliós Tokió a világ legnépesebb városa, és számos milliós lakosságú nagyvárosa van Japánnak, azt hihetnénk, hogy kevés a zöldterület. De ez koránt sincs így! Az ország 67%-át erdő borítja, ami a világátlag több mint duplája!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr9518183895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.08.03. 09:14:18

"Mivel az „R” hangot másképp ejtik, mint a nyugati nyelvekben"

Melyikben? Az angolban, a németben, a franciában vagy a spanyolban? Nagyon nem mindegy. :D
süti beállítások módosítása