A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Shetland: a skandináv Skócia

2023/06/26. - írta: Bono Utazási Központ

Valami különleges kalandot keres a következő utazására? Az elzárt Shetlandon megtalálja számítását! Bár viszonylag nehezen megközelíthető, így kevés turistát fogad, a látogatókat zord partok, impozáns sziklafalak és izgalmas régészeti lelőhelyek kárpótolják. Ennek az elszigetelt északi szigetcsoportnak a gazdag viking múltja, változatos élővilága és meglepően élénk művészeti élete mágnesként vonzza a kíváncsiakat.

Shetland az észak-skóciai partoktól 175 km-re és Orkneytól 80 km-re északkeletre helyezkedik el, így az egész Brit-szigetek legészakibb pontja. Több mint 100 szigetéből csak 15 lakott. A viking történelmi háttér a helynevektől a szigeteken beszélt dialektusig mindent átsző. Lerwick, a főváros a legnagyobb szigeten, a Mainlanden ("szárazföld") található. Ez a bájos kikötőváros éttermeivel, szálláshelyeivel és kulturális lehetőségeivel ideális bázis a szigetek felfedezéséhez, de vidéken a természet szerelmesei is rengeteg érdekes hely közül válogathatnak.  A szigeteket egy komphálózat köti össze, de a Brit-sziget, köztük Skócia nagyvárosaiból rendszeres repülőjáratok is indulnak. Sok látogató a közeli Orkneyt is útbaejti.

Shetland rengeteg régészeti lelőhellyel büszkélkedhet, amelyek több ezer éves emberi jelenlétről árulkodnak. A "broch"-ok (kerek kőházak) az egyik legjobb állapotban fennmaradt emlékek, némelyikük 2000 éves. A leghíresebb leletek (bronzkori, vaskori, pikt, viking és középkori rétegek) Jarlshof településnél kerültek elő, itt egy brochot és egy viking hosszúházat is felfedezhetünk.
Mousa broch-ja Európában az egyik legjobban megőrzött kőtorony. Bár 1153 óta nem használják, még mindig felmászhatunk rá, a kőfalak pedig Európa legkisebb tengeri madarainak, a viharfecskéknek a költőhelye.

Shetland fővárosa, Lerwick képeslapokra kívánkozó vízpartjával, keskeny utcácskáival és hagyományos kőépületeivel csábítja a látogatókat. A városkát a 17. században egyszerű halászkikötőként alapították. Mára a szigetcsoport kulturális központjává nőtte ki magát: egész évben zenei és táncos események helyszíne. Semmiképp ne hagyjuk ki a Shetland Múzeumot, amely részletesen bemutatja a szigetek történelmét, kultúráját és természeti környezetét. A viking múlt a január végi lerwicki Up Helly Aa fesztiválon, Európa legnagyobb tűzfesztiválján kel életre, ahol fáklyás menet, egy vikinghajó felégetése és egy korabeli ruhákban zajló éjszakai mulatság is a programnaptár része. Fontos a korai foglalás, mert nagyon népszerű.

Shetland emellett a vadvilág szerelmeseinek Mekkája, számos tengeri madárfaj, fókák és gyilkos bálnák virágzó populációi leshetők meg. Sumburgh Head sziklái sokezer lumma és alka otthona, míg az északi végeken, Unst szigetén a mókás küllemű lundák, nagy halfarkasok és szulák is fészkelnek. A helyi fauna megfigyelésére a késő júliustól augusztus közepéig tartó időszak a tökéletes: ilyenkor érkeznek a makrélákat és heringeket követő csukabálnák a Shetland környéki vizekhez, mialatt a parti sziklafalak az éppen költő madaraktól hemzsegnek.

forrás: forbes.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr1718153942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása