A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Bolygónk titkai

2023/11/08. - írta: Bono Utazási Központ

Bolygónk hihetetlen változatos élőhely. Ha azt gondolta, a kisujjában van minden tudás vele kapcsolatban, most néhány meghökkentő adattal cáfoljuk meg azt.

Nem a Mount Everest a Föld legmagasabb hegye

Kétségkívül a Mount Everest a világ legismertebb magashegységének csúcsa, melyet évente tucatnyian próbálnak meghódítani, akár életüket kockáztatva is. Míg valóban a legmagasabb tengerszint feletti magassággal büszkélkedhet, más számítások szerint a Hawaii-szigeteki Mauna Kea ezt mégis felülmúlja. Tengerszint feletti magassága ugyan csak 4130 méter, a Csendes-óceánban található lábától a felszínre törő csúcsáig már 9840 méterre taksálják a szakértők, amivel majd’ egy kilométert ver a Mount Everestre.

Alaszka az Egyesült Államok legkeletibb és egyben legnyugatibb tagja is

A térképet böngészve nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy Alaszka az USA egyik nyugati határa, vagyis legnyugatibb állama. Azonban olyan mélyen kinyúlik nyugat felé, hogy a legtávolabbi pontja – nevezetesen a Semisopochnoi sziget – valójában már a keleti féltekén található.

Oroszország az időzónák hálójában

Még ha tisztában is vagyunk Oroszország hatalmas kiterjedésével, meglepő tény, hogy 11 időzónát „birtokolnak” a 24-ből. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy amikor nyugaton felkenek, keleten már vacsorához terítenek.

Ennél is meglepőbb lehet, hogy Franciaországban még több időzóna használatos, köszönhetően a Föld különböző szegleteiben található tengerentúli területeknek.

Tegnap sziget és Holnap sziget

Az USA és Oroszország között fekszenek a Diomede-szigetek, melyeken a két ország osztozik. Nagy Diomede Oroszországhoz, Kis Diomede az Államokhoz tartozik, és köztük húzódik a Nemzetközi Dátumvonal. Bár alig néhány óra alatt áthajózhatunk egyikről a másikra, 20 órányi időeltolódás van a két sziget között.

A világ leghosszabb országneve

Az Egyesült Királyság hivatalos neve angolul „United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland” (Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült királysága), és ezzel a rekordot tartja az országnevek hosszúságában. Ez azonban nem mindig volt így. Egykoron Líbia volt a csúcstartó 63 karakterrel, 2013-ig ugyanis Al Jumahiriyah al Arabiyah al Libiyahash Shabiyah al Ishtirakiyah al Uzma volt a hivatalos neve.

57 másodperc – a világ legrövidebb repülőútja

Hogy miért létezik, és miért van használatban, kevesen tudják, de ha kipróbálnánk a világ legrövidebb kereskedelmi repülőútját, a skóciai Westray és Papa Westray között megtehetjük. A 27 km-es távot kb. 57 másodperc alatt tehetjük meg, időjárástól függően.

Szudánban több a piramis, mint Egyiptomban

Az ókori piramisok hallatán biztosan Egyiptom jut eszünkbe először, hiszen ki ne hallott volna a híres gízai piramisokról. Szudánban mégis kétszer annyi ilyen építményt találunk. A núbiai Kushite királyságban 200-255 piramis épült, ami jelentősen több az egyiptomi 138-nál. Ma a szudáni Meoréban látogathatók az ősi és helyreállított piramisok.

Peru úszó szigete

Peru déli részén, a hegyek között húzódik a Titicaca-tó, ahol egy helyi törzs nádból épült szigetekre telepítette otthonait. A nádkötegek egymásra halmozásával létrehozott szigetek nem csak lebegnek, de számos építmény súlyát is képesek megtartani. Puno település úszó szigeteinek célja egykor az volt, hogy könnyű menekülési lehetőséget biztosítson a lakóknak. Az idő azóta sem fogott rajta, és a kezdetektől többé-kevésbé változatlan formában élnek itt az emberek.

forrás: exploredplanet.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr5418254165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása