A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Nyepi-nap Bali szigetén

2023/03/23. - írta: Bono Utazási Központ

Bali szigetén  idén március 22-én ünneplik a hindu Saka naptár szerinti új esztendőt, azaz beköszönt az 1945-ös év.

 

 

Mi történik a Nyepi-napon, balinéz újév napján? Az égvilágon semmi. Az egész sziget csendbe burkolózik 24 órára, reggel hat órától másnap reggel hatig. Hitviláguk szerint a gonosz szellemek ilyenkor vonulnak át a sziget felett, és tovább is állnak, hiszen néptelennek tűnik a táj. Minden világítást kikapcsolnak, ilyenkor nincs mozgás, a repülőtér, az üzletek is zárva tartanak, az utcára sem lehet kilépni. Csend és nyugalom szállja meg a szigetet, nincs zeneszó, hangos beszéd, tévézés, munka, utazás, mindenki otthon tartózkodik. A helyiek a belső világukban mélyülnek el, meditálnak, böjtölnek, számot vetnek elmúlt évi tetteikkel, hogy megtisztulva kezdjék el a következőt.

A Nyepi-nap előtti este viszont óriási ünnepségeket tartanak, a két-három méter magas, papírmaséból készült gonosz démonszobrokkal (Ogoh-ogoh) vonulnak végig a falvakon nagy ricsajjal és hangos zenével, majd a szörnyszobrokat elégetik, ezzel elriasztva a gonosz szellemeket.

A tiltások a turistákra is vonatkoznak, a szállodák területét nem lehet elhagyni, és megkérnek mindenkit, hogy tartsa be a helyi szabályokat. Ilyenkor mi, látogatók is kikapcsolhatunk, pihenhetünk ezen a különleges napon.

INDONÉZIAI ajánlataink: ezen a linken

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr9018078714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása