A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

A világ legszebb vasútállomásai

2023/03/06. - írta: Bono Utazási Központ

Őrülten siető utasok, munkába igyekvő ingázók és emberek, akik csak egy falatra ugranak be a büfébe, mielőtt folytatnák útjukat. Általában csak gyorsan keresztülszaladunk a vasútállomásokon, de azért akad a világon pár olyan hely, ahol érdemes megállnunk egy kicsit.

1. Kuala Lumpur vasútállomás, Malajzia
Habár a maláj főváros vasútállomása 20 éven keresztül nem funkcionált főállomásként, az indoszaracén építészet remek példája. Csupán a helyi járatok érintik a megállót, de az arra járók is nyugodtan megcsodálhatják a fehér homlokzatot, a dekoratív boltíveket, vagy a kupolás pavilont. Érdemes az út túloldalára is átpillantani, ugyanis ott egy hasonló stílusú adminisztrációs épületet is láthatunk.

2. Kanazawa állomás, Japán
Tokiótól csupán 2 órányira északnyugatra található Kanazawa, amelynek vasútállomásán a tradicionális japán építészeti elemek keverednek a kortárs dizájnnal. Az állomás bejáratánál egy hatalmas, fából készült Tsuzumi-mon kapu található, ez vezet az alumíniumból és üvegből készült terminálhoz. Érdemes bekukkantani a kapu belsejében látható kis kerthez, ahol egy óraként funkcionáló szökőkút is található.

3. Afragola állomás, Nápoly, Olaszország
2017-ben Zaha Hadid tervezte ezt az állomást, amely a városközponttól kicsit távolabb az InterCity- és gyorsvonatokat szolgálja ki. Az Afragola felülről úgy néz ki, mint egy trapézszerű kígyó, amely az olasz vidéken csúszik-mászik. Ez a hosszú, kanyargó sáv pedig tulajdonképpen járdaként szolgál, mely az állomás két oldalát köti össze - boltok, éttermek és egyéb kiszolgáló egységek kaptak helyet benne.

4. Grand Central Terminal, New York City, Egyesült Államok
Közel 82 millió utas fordul meg minden évben a Grand Central Terminalban, hogy elérjék a New York állam északi részébe és Connecticutba induló vonatokat, ill. a város körüli metróvonalakat. Mindemellett a turisták számára is kedvelt látványosság lett, köszönhetően a Beaux Art stílusának, a főcsarnok ikonikus sötétzöld mennyezeti freskójának az állatövi jegyekkel, valamint a központi órának.

5. Helsinki központi pályaudvar, Finnország
Az 1919-ben épült központi pályaudvar mára ikonikussá vált a bejáratánál található négy őrszobornak hála, amelyek gömb alakú fényeket tartanak a kezükben. A gránit őrök több százezer utast és ingázót tartanak szemmel, akik Szentpétervárra, Oroszországba vagy akár a finn Lappföldre igyekeznek.

6. Gare do Oriente, Lisszabon, Portugália
A Santiago Calavatra által tervezett modernista állomás gótikus ihletésű boltívekből, valamint „acél- és üvegfák” hálózatából áll. A fényes, fehér állomás napközben csodás látványt nyújt, de a legszebb éjszaka, amikor alulról megvilágítják a geometrikus erdőt.

7. Antwerpen központi pályaudvara, Belgium
Antwerpen 116 éves pályaudvara sok mindent megélt már, többek között a második világháború bombázásait is átvészelte. Mindezek mellett a fénnyel teli vasúti csarnok acél- és üvegszerkezete – és a bejáratnál lévő közel 250 méter magas nagy kupola – a nagysebességű és helyközi vonatközlekedés központi csomópontjaként szolgált.

Forrás: cntraveler.com

Nyári csoportos utazásaink ITT találhatók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr7418065256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása