A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Szokatlan ünnepi szokások

2022/12/08. - írta: Bono Utazási Központ

Magyarországon az Advent négy hete a karácsonyra való előkészület időszaka gyertyagyújtással, betlehemezéssel, ajándékok beszerzésével és az ünnepi menü előkészítésével telik. Vannak ünnepi népszokásaink, melyek célja a gonosz ártó szellemek elűzése volt, amit általában zajkeltéssel, állatbőrök, jelmezek, álarcok viselésével próbáltak meg elérni. Nézzünk körbe a Világban és ismerkedjünk meg érdekes új és régi szokásokkal, s tudjuk meg kitől várják a gyerekek az ajándékot.

Kezdjük az egyik legfiatalabb karácsonyi szokással. Írországban egy új szokás válik egyre népszerűbbé, melynek neve The 12 Pubs of Christmas. A lényege egyszerű: keress fel 12 kocsmát egy éjszaka alatt, tölts el 30 percet mindegyik kocsmában és igyál meg egy italt, a legcsúnyább karácsonyi pulóveredet viseld és természetesen alkalmazkodj a baráti társaság által kitalált játékszabályához, mert ha hibázol, egy büntető ital a következménye. Mik lehetnek a szabályok? Például: az első kocsmában tilos a keresztnevén szólítani bárkit,  a másodikban nem mutogathatsz, a harmadikban jobbkezesek bal kézzel, balkezesek jobb kézzel ihatnak, a negyedikben igyál egy rövidet, az ötödikben nem használhatsz csúnya szavakat, a hatodikban akcentussal kell beszélned, a hetedik kocsmába pingvin totyogással kell eljutnod, a nyolcadikban tartsd a magasba az italodat és csak akkor engedheted le a kezedet, amikor iszol, a kilencedikben készíts egy szelfit egy idegennel, a tízedikben játsszatok egy „én még sosem…” kört, a tizenegyedikben legyél a parkett bolondja, a tizenkettedikben egyszerűen csak pihend ki magad, mert megérdemled! Nollaig shona dhuit!

Izland óriásira nőtt folklór macskája Jólakötturinn. A 19. századból származnak az első történetek, miszerint a karácsonyhoz közeledve Jólakötturinn a havas vidéken kóborol és bekapja azokat, akik nem kapnak karácsonyra új ruhát. A karácsonyi macska hamar felbukkant az izlandi hiedelemvilágban. A gazdáknak igyekezniük kellett, ha azt akarták, hogy a gyapjú feldolgozása még karácsony előtt meglegyen. A munkások kaptak a kész ruhákból, de ha nem kapnak ruhát karácsony előtt (mert nem készültek el), akkor jön a Jólaköttur és megeszi őket. A történetet a mai napig felhasználják a gyerekek inspirálására is, hogy legyenek aktívak és kerüljék a lustaságot. Gleðileg jól!

Grúziában a csicsilaki a hagyományőrző grúz családok karácsonyfája. Elkészítéséhez mogyorócserjéről vagy diófáról hántolnak le egy réteget, kézzel karácsonyfa formára alakítják, kis gyümölcsökkel és bogyókkal díszítik és január 7-én, amikor az ortodox karácsonyt ünneplik, ezt állítják fel a házban. Valahol már december végén felállítják és szilveszter után elégetik, hogy bő termést hozzon az új év. შობას გილოცავთ! (Sobasz gilocavt!)

Olaszországban hagyományosan a vízkereszt – január 6. – az ajándékozás fő napja. Az ajándékokat a Befana nevű boszorkány hozza. A családok az asztalon hagyott étellel és borral várják Befanát, aki a ház kéményén érkezik meg. A jó gyerekek édességet és ajándékot kapnak, a rossz gyerekek szenet vagy fekete cukorkát. Keresztény legendák szerint a napkeleti bölcsek kérték Befanát, hogy tartson velük a kis Jézushoz, de Befana arra hivatkozva, hogy nagyon elfoglalt, nem tartott velük. Később ezt megbánta, de már nem találta meg a bölcseket. Azóta járja az országot és ajándékozza a gyerekeket.
Sokan úgy tartják, hogy Befana jó háziasszony lévén, felsöpör mielőtt távozik a házból, ezzel elsöpri az adott év problémáit. Buon Natale!

Ha Finnország, akkor természetesen szauna. Na de karácsonykor is? Gondolta volna, hogy a finnek ünnepi szokásának részét képezi a szauna felkeresése? Pedig a karácsonyi előkészület része, hogy a finnek vidéken házat bérelnek, a decemberi hajtást követően szeretteik körében lelassulnak, a karácsony éjszakáját, az ünnepi menü elfogyasztását követően pedig a szaunában fejezik be.
A stabilitás és a folytonosság jegyében máig egy élő szokás Finnországban a 20 napig tartó „Karácsonyi béke” kihirdetése Turkuban, Finnország legrégebbi városában, december 24-én délben. Természetesen meg kell említeni Joulupukkit is, a finnek karácsonyi figuráját, akinek a gyerekek karácsony közeledtével levelet írnak kívánságaikról, beteszik a postaládába, vagy egy üvegben hagyják a ház előtt és a télapó segítői a manók begyűjtik. Hyvää joulua!


Források: wikipedia.org, thegreatcat.org, scandinaviastandard.com, irishpost.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr9417997518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása