A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Norvégia a filmekben

2022/04/07. - írta: Bono Utazási Központ

És felvétel! Andrea David utazó blogger átszelte Norvégiát filmek és sorozatok eredeti helyszíneit kutatva, melyekbe most mi is egy rövid bepillantást tehetünk. Legyen szó akár a gyönyörű fjordokról vagy építészeti csodákról, nézzünk meg pár érdekes filmes helyszínt, amit az otthoni képernyők és a mozi helyett akár terepen is megcsodálhatunk, ha Norvégiába utazunk.

 

1. Tenet

A nagyközönség izgatottan várta Christopher Nolan 2020. augusztusában debütált Tenet című filmjét. A főszerepben John David Washingtont láthatjuk, akinek a világot az összeomlástól kell megmentenie, emellett még az idő új törvényeivel is meg kell harcolnia.
A film egyik helyszíne Oslóban, pontosabban az oslói Operaházban található. A jelenetet, melyben John David Washington és Robert Pattinson karaktere egy repülőgépbalesetről beszélgetnek, az épület tetején vették fel, mely a közönség számára ingyenesen látogatható és csodás kilátást biztosít a városra. Az Operaház futurisztikus, ragyogó fehérmárványos homlokzatú épülete mindamellett, hogy tökéletes forgatási helyszínnek bizonyult, 2008. óta a Norvég Nemzeti Opera és Balett székhelye.

2. Nincs idő meghalni

A James Bond-filmszéria legújabb része a Nincs idő meghalni, amely várhatóan ez év novemberében kerül a mozik képernyőire és amely egyúttal az utolsó alkalom, hogy Daniel Craiget láthatjuk a 007-es ügynök szerepében. A filmben James Bond már nyugdíjasként éldegél Jamaica szigetén, amikor is hirtelen egy újabb küldetésre kényszerül: megmenteni egy tudóst.
A film bemutatójában láthatunk egy befagyott tavat, ahol egy maszkos ember elől menekül egy lány. A csendes kis tó nem más, mint az Oslótól északra található Akershus régióbeli Langvann, amely Hakadal városka közelében fekszik. Ez kb. egy órányi gyalogos túrára található Hakadal vonatállomásától az erdőn keresztül.
Egy másik norvég helyszín, ami feltűnik a filmben az Atlanti-út, ami az egyik leggyönyörűbb az országban. Az Atlanti-út hét hidat számlál, amelyek szigetről szigetre ívelnek át és visznek tova a lenyűgöző norvég tájban. A Storseisundbrua a leghosszabb mind közül, valamint ikonikus jelképe a Norvégiai Festői Utaknak.

3. Hóember


A norvég író, Jo Nesbø történeteit megfilmesítő Harry Hole krimi szériájában Oslo meghatározó szerepet játszik. A történetnek számos részlete köthető igazi helyszínekhez a városban, és természetesen a Hóember filmes adaptációjának több jelenetét is itt vették fel. A képek között megtaláljuk a Schrøder éttermet, amely a Waldemar Thranes 8. szám alatt található, vagy a Fram Múzeumot, a Henie Onstad művészeti központot, Oslo Spektrum Arénát, Holmenkollen Símúzeumot és a Városházát. Oslón kívül más helyszínek is megjelennek a filmben, mint Bergen kikötője, az Ulriken-hegy, a bergeni vasútvonal, vagy az Atlanti-út.  

4. Harry Potter és a félvér herceg


Harry Potter mágikus világának legtöbb valódi helyszíne Skóciában és Angliában lelhető fel, azonban egy bizonyos jelenet Norvégiában játszódik. A Rauma vasútvonal Bjorli városka közelében található és a filmsorozat hatodik részében, a Harry Potter és a félvér hercegben a Roxfort Express hátteréül szolgált havas tájával. Továbbá abban a jelenetben, amikor Harry (Daniel Radcliff) és Ron (Rupert Grint) Piton megtörhetetlen átkáról beszélgetnek, valójában egy vonat beljesében vannak, ami a Norvég Vasút Klub tulajdonában áll.

5. Ex Machina


Az amerikai-angol sci-fi, thriller Ex Machina filmben a programozó Caleb (Domhnall Gleeson) megnyer egy versenyt, amelynek köszönhetően egy hetet eltölthet a vállalat főnökének, Nathan-nak (Oscar Isaac) a luxuslakásában egy szigeten. Az érkezését követően kiderül, hogy a feladata valójában kiértékelni a mesterséges intelligenciával rendelkező robot lányt, Avát (Alicia Vikander). A filmnek majd minden egyes jelenetét egy csúcstechnológiás helyszínen forgatták Alaszkában, azonban a misztikus helyszín, amelyet az érintetlen vadonban vettek fel, igazából a Juvet Landscape Hotel Valldalban, a Norddalsfjordtól északra található. A hotel lenyűgöző környezetben fekszik, amire gyönyörű kilátás nyílik a modern és egyedileg tervezett házikókból.

6. The Wave


A norvég katasztrófafilm, a Roar Uthaug által rendezett The Wave a Geirangerfjord partjain játszódik. A film igaz történeten alapul, ugyanis 1934-ben egy kőomlás hatalmas szökőárat okozott, aminek a következtében Tatfjord-ban egy kisváros elpusztult. Azóta a mai napig az Åkernes-hegyben található hasadékot folyamatosan monitorozzák.
A főszereplő egy tapasztalt geológus, Kristian, akit Kristoffer Joner alakít. Az utolsó napjait tölti az Åkernes-hegyben a Geirangert monitorozva, amikor a katasztrófa bekövetkezik: hatalmas szikladarabok esnek a fjordba, amelyek hatalmas cunamit idéznek elő. A Geirangerfjord mellett a Havila Hotel Geiranger is egy fontos helyszíne a filmnek. Kristian felesége, Idun (Ane Dahl Torp) itt dolgozik és itt sikerül egy bunkerben elbújnia, amikor a szökőár érkezik.

7. Dűne


A Dűne, a népszerű sci-fi regény filmes adaptációja, amelyet Denis Villeneuve rendezett, és az év végén fog a mozikban vászonra kerülni. A történet egy tehetséges fiatalemberről szól, akinek az univerzum egyik legveszélyesebb bolygójára kell utaznia, hogy megvédje a családja és az emberei jövőjét. Az első hivatalos fotókon Timothée Chalamet-et láthatjuk Paul Atreides főszerepében és éppen a szülő bolygóján, a Caladanon sétál, mielőtt az Arrakisra indulna. A gyönyörű tengerpart a zöld hegyekkel a háttérben olyan benyomást kelt, mintha Hawaii-on lennénk, azonban a felvételek igazából Norvégiában készültek. A Nordfjord északnyugati részén, a Stadlandet félsziget nyugati partján fekszik ez a lélegzetelállító hely.

8. Star Wars: A birodalom visszavág


Ahogy a Star Wars univerzum egyre tovább terjeszkedik, az eredeti trilógia helyszínei ikonikussá válnak. Ezek között szerepel a jégbolygó Hoth, ahol Darth Vader felfegyverzett erői lenyomozzák az ellenállók új titkos bázisát az ötödik epizódban, A birodalom visszavágban. A legendás jelenetek, amelyekben Han Solo (Harrison Ford) és Luke Skywalker (Mark Hamill) szembeszáll a hideggel és Galaktikus Birodalom támadásával, Norvégiában játszódnak. Valójában, 1979-ben Finse városkában és környékén, a Hardangerjøkulen gleccser szélén vették fel őket. A Finsevatnet-tó körül számtalan túraösvény és gleccser található.

9. Ragnarök


A Ragnarök az északi mitológiában az istenek bukásának a legendája. Az ugyanezen a néven futó Netflix szériában azonban ezek az istenek és óriások modern idők konfliktusaival találják szemben magukat. A történet Eddán játszódik, ahol a testvérpár, Magne David Stakston) és Laurits (Jonas Strand Gravli) a megözvegyült édesanyjukhoz térnek vissza. A kis fjordparti város azonban rejtélyes környezeti csapásoktól szenved. A tehetős Jutul család nem nézi jó szemmel, hogy Magne elkezd nyomozni az ügyben és hirtelen természetfeletti erőre tesz szert.
Majdnem minden jelenet a kikötőtől az iskoláig Oddában lett felvéve. A város a Sørfjordnál fekszik, ami a Hardangerjord egyik elágazása. A Jutul család területét leszámítva a helyszíneket egyáltalán nem változtatták meg.

10. Mission: Impossible – Utóhatás


Amennyiben meg szeretnénk látogatni azt a sziklát, amelyről a titkosügynök Ethan Hunt (Tom Cruise) lóg lefelé, jobb, ha nem félünk a magasságtól. A Hunt és a gonosz John Lark (Henry Cavill) között zajló csata a Mission: Impossible – Utóhatás legvégén egy 600 méter magas borotvaéles kőszikla tetején folyik a Himalájában, Kasmírban. A valódi helyszín azonban a Norvégiában található híres Prédikálószék. A legrövidebb úton két óra alatt lehet feljutni a sziklához, aminek a végén a gyönyörű Lysefjord panorámája tárul elénk. Alternatívaként, alulról egy Stavangerből induló hajókirándulás során is megnézhetjük ezt a természeti csodát. Tom Cruise láthatóan élvezte a forgatást Norvégiában és nemrégiben bejelentették, hogy visszatér az országba a fjordokhoz a filmsorozat következő részének a forgatására, amely feltehetően az Åndalsnes régióban fog folyni.

Látogasson el velünk Norvégiába bármelyik csoportos vagy egyéni utazásunkon és merüljön el a lenyűgöző északi tájak természeti sokszínűségében!

NORVÉGIAI CSOPORTOS ÉS EGYÉNI AJÁNLATAINK

Forrás: visitnorway.com

Képek: filmtourismus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr1217799867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása