A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

6 érdekesség Norvégiáról

2022/01/14. - írta: Bono Utazási Központ

1. A modern és az ősi síelés is Norvégiából ered

Sondre Norheimet a modern síelés atyjának is nevezik. Saját maga készítette léceit ívelt oldaluk különböztette meg az akkoriban használatos lécektől. Több helyen bemutatta és oktatta sítechnikáit, sarokkötései és ívelt lécei elterjedtek. Neki köszönhető, hogy a síelés nagyobb tömegek számára szórakozást nyújtó szabadidősporttá vált.

Az észak-norvégiai Rødøy ősi kőfaragása azt bizonyítja, hogy a norvég hegyekben a síléceket már 4000 évvel ezelőtt használták. Az északi népek regéi, legendái között is megtalálhatóak a síeléshez kapcsolódó történetek. Maga az elnevezés az ősi norvég "skid" szóból ered, ami fadarabot, falécet jelent, valamint a szlalom szó is Norvégiából származik.

2. Norvégia mutatta be a lazacos sushit Japánnak

Míg a sushi teljesen japán találmány, a kezdetekben nem használtak lazacot, amíg egy norvég delegáció nem javasolta azt az 1980-as években. Ez hozzájárult a norvégok halászati exportjához is. Japánban a norvég lazacos sushi az egyik legnépszerűbb étel, különösen a fiatalok körében.

3. Senki sem tudja a norvég tengerpart pontos hosszát

A világ minden tájáról ismert a tagolt partszakaszáról és a lenyűgöző fjordokról, de senki sem tudja, hogy pontosan milyen hosszú a drámai part. A tengerpart-paradoxon a tengeri partszakasz hosszúságának pontos meghatározásával összefüggő paradoxon. Lényege, hogy a tengeri partszakasz hossza annak fraktáljellege miatt nem határozható meg pontosan, csak a partvonalra képzeletben ráillesztett egyenes szakaszok hosszának összeadásával közelíthető.

4. Európa legnagyobb rénszarvas állománya

Európa legnagyobb rénszarvas vadállománya a Hardangerviddán, Európa egyik legnagyobb fennsíkján él. Télen a vadon élő rénszarvasok száma 25 000, melyből 7000 itt található. Az azonos nevű nemzeti parkban fennsíkok, völgyek, gleccserek, vízesések és lenyűgöző fjordok is találhatóak.

5. A leghosszabb közúti alagút a világon

A 24,5 km hosszú norvég Lærdal alagút a leghosszabb közúti alagút a világon. Az alagút megtétele 20 percet vesz igénybe. Az alagútban négy pihenőhelyet alakítottak ki, valamint kék és sárga világítást használnak, mely olyan hatást kelt, mintha a napfény sütne át ezeken a helyeken, így a sofőrök nyugodtabban vezethetnek.

6. A világ legeredményesebb börtöne

A Bastøy szigeten található fogház rabjai szabadon mozoghatnak a szigeten, sétálhatnak a tengerparton, erdőkben. Naponta egyszer kapnak meleg ételt; a többihez maguk vásárolhatják meg a hozzávalókat a helyi kisboltban, ugyanis havi költőpénzt kapnak.  Az intézmény önellátó, mindenkinek van valamilyen feladata: van, aki konyhában, mosodában dolgozik, mezőgazdasági munkát végez, állatokkal foglalkozik, kerékpárt javít, vagy fát vág. Míg a kikerülőknek csak 18 százaléka lesz visszaeső, addig ez a szám máshol 70 százalék fölött van.

Fedezze fel a fjordok országát egyéni vagy csoportos utazásaink keretében:

NORVÉGIAI AJÁNLATAINK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr5616813120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása