A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

10 meghökkentő szobor a világból

2021/06/25. - írta: Bono Utazási Központ

A szobrok a városi terek elengedhetetlen részei. Nagy részük egy híres embernek állít emléket, ezért gyakran elég unalmasak. Az elmúlt néhány évtizedben azonban számos nagyon ötletes, mókás vagy akár egészen meghökkentő alkotás is született. Mutatunk 10 különleges szobrot a nagyvilágból - Te hányat láttál már közülük?

1. A reykjavíki városháza mellett sétálva az Ismeretlen bürokrata szobrába botlunk. A mindennapok embere, az arctalan hivatalnok Magnús Tómasson alkotása 1994-ből.

2. Bilbao leghíresebb szobra a Maman nevű 10 méter magas pók, melyet a Guggenheim Múzeum előtt találsz (Louis Bourgoies szobra).

3. Párizs üzleti negyedében, a La Défense-ban César Baldaccini 1965-ben készült 13 méter magas, 18 tonnás bronzból készült hüvelykujja (Le Pouce) hökkenti meg az arra sétálót.

4. Ha Marseille-ben jársz, ne hagyd ki Bruno Catalano szobrait, melyek közül a Les Voyageurs (Az utazók) szoborkompozíciója merőben eredeti: az emberalakok testének jelentős része hiányzik!

5. David Černý folyamatosan forgó Kafka fejszobra Prága belvárosában található. Forgás közben az arc „kafkaian” átváltozik.

6. A hamburgi Binnenalster tóban egy 30 méteres női szobor fürdőzik (Die Badende) 2011 óta – Oliver Voss alkotása.

7. Andy Scott 2013-ban, a skóciai Falkirkben épített, darabonként 300 tonnás páros lószobra a maga 30 méterével a világ legmagasabbja a lószobrok között.

8. Minneapolisban, Price szülővárosában érdekes hídra lelhetünk: a Spoonbridge and Cherry (Kanálhíd és cseresznye) Claes Oldenburg kompozíciója, a helyi szoborpark dísze.

9. Chicagóban a Cloud Gate (Felhőkapu, becenevén a „bab”) elnevezésű műalkotás lassan olyannyira a város ikonja lett, mint a vastagtésztájú pizza. A 110 tonnás szobrot egy indiai szobrász, Anish Kapoor tervezte.

10. Végezetül, az Óriás ruhacsipesz (Giant Clothespin) Philadelphia belvárosának a dísze, ugyancsak Claes Oldenburg alkotása. Az alkotó egy, a hétköznapok használati tárgyának állított szobrot.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr6616604570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.06.28. 09:29:03

ezek jók , nem csoda, hogy itt ilyen nem lesz soha, csak horthy meg a csodatáltos

para_noir 2021.06.28. 14:22:08

Ha nem huszárt, székelykaput, vagy gondterhelt arcú államférfit ábrázol, akkor az nem művészet, hanem nyugati ármány.

2021.07.03. 22:04:24

@Egy Hun Hunniából: üdítő kivétel :)
valami nagy festmény is készül, ugye?
(és a nyuli borozó/presszó is megvan még?)
süti beállítások módosítása