A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Szagoljunk bele a művészetbe!

2021/04/08. - írta: Bono Utazási Központ

A tervek szerint idén nyár végéig a Hágában található Mauritshuis múzeum ad majd otthont annak az egyedülálló kiállításnak, ahol a 17. század jellegzetes illatai és szagai keltik életre a korszak képzőművészeti alkotásait.  Az 50 illatosított festmény, rajz és használati tárgy segítségével beleszippanthatunk a virágok, parfümök vagy épp a bűzös csatornák, a kellemetlen testszagok, illetve a távoli világokból érkező fűszerek, dohány, kávé és tea aromáiba. A kiállítás célja megvizsgálni, hogy vajon a 17. század világa mennyire érzékelhető szagok és illatok formájában, illetve hogy megtapasztaljuk az egyes műalkotásokhoz társuló illatok szenzoros érzékelését, azt feltételezve, hogy a vizuális művészet képes a látható világnál többet is megidézni.

Abraham Mignon 1670-ben festette „Csendélet virágokkal és gyümölcsökkel” című képét. Már a festmény közelébe állított illatdiffúzor nélkül is szinte érezzük a rengeteg virág és a túlérett gyümölcsök édes illatát, melyet a festő is jól érzékeltet a gyümölcsök környékén megjelenő rovarok hadával.

Egészen más illatokat idézhetünk fel Pieter de Hooch 1663-as alkotásán, mely a „Szobabelső ruhásszekrény előtt álló asszonyokkal” címet viseli. A holland háziasszonyokat egész Európában a makulátlan tisztaságú otthonaikról ismerték a 17. században.  A festményt körüllengő illatok segítségéve még jobban megismerhetjük a kor otthonait.

A távoli gyarmatokról érkező különleges fűszerek illata társul Willem van Mieris fűszerüzletről készült 1717-es képéhez.

A látogatók az orrukkal is megtapasztalhatják Adriaen Brouwer „A dohányzó ember” című 1630-ban született festményét, melyen az úriember a  székén hátradőlve élvezi a pipázást.


A felidézett korszak sajnos kellemetlen szagairól is ismert volt, mivel a folyóvíz, a csatornázás, a dezodorálás, a fogkrémek vagy éppen a mosógépek és hűtőszekrények hiánya miatt nem épp vonzó illatok terjengtek az utcákon és leginkább a csatornák környékén. Akkoriban úgy hitték, hogy a visszataszító szagok betegségeket terjesztenek, és azokat különböző „kórelűző” esszenciákkal kell elnyomni. Mindennapi kellék volt a pomander, az erős illatokat tartalmazó kis szelence, amely megfigyelhető a delfti festőpáros, Michiel és Pieter van Mierevelt alkotásán is: a „Dr Willem van der Meer anatómia órája” című képen magánál a boncasztalon fekvő tetemnél, annak ujjára fűzve látható ilyen lyukacsos tartály, amelyből egy nagyon erős illatanyag párolog. A kiállításon 3 pomandert is szemügyre vehetünk.

A kiállítás a korlátozások enyhítésével fog megnyílni és várhatóan augusztus 29-ig látogatható.

Őszi csoportos hollandiai utazásunk:
A szélmalmok földjén - csoportos utazás Hollandiába magyar idegenvezetéssel 2021.09.16-19. 

Forrás: lonelyplanet.com, papageno.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr1616494270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása