A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

A világ legkülönlegesebb hídjai

2021/04/07. - írta: Bono Utazási Központ

A hidak nem csupán fizikailag kötnek össze helyeket, hanem történelmi korokon is átívelnek. Az ember az idők kezdete óta különleges, bevehetetlennek tűnő tájakat hódít meg: sivatagokat, hegyeket és elhagyatott helyeket. A hidak is ugyanilyen izgalmas kalandra hívnak. Hogyan keljünk át egy veszélyes folyón? Gondoljunk a zseniális dizájnokra, a korszerű építészeti megoldásokra, a megőrzendő örökségre és rögtön meglátjuk, hogy egy hely építészeti kreativitása fedezhető fel a hidakban is. A következőkben a világ legcsodásabb és legkülönlegesebb hídjait vesszük számba.

 

1. Helix Bridge – Szingapúr
Az egyedülállóan festő Helix híd a DNS-molekulák kettős csavarjára emlékeztet. De mégis mitől olyan elbűvölő? Acélból készült, és napnyugtát követően több száz LED-es égő világítja meg a monstrum elragadó szépségét.

2. Rialto híd – Velence, Olaszország
Egy másik történelmileg és kulturálisan is jelentős híd, amelyet a 15. században építettek, az Olaszországban található Rialto híd, amely a híres velencei Canal Grandén ível át. Eredetileg a 12. században egy kezdetleges komphajó volt, ami a helyieknek biztosította az átjárást a csatorna túloldalára, majd később a helyi hatóságok kezdeményezésére fejlesztették tovább. Egy vicces apróság, amit tudunk a hídról, hogy eredetileg a legendás művészek, Palladio és Michelangelo ajánlkoztak a híd tervezésére, ám végül Antonio da Ponte végezte a munkát. Sok kollégája gúnyolta da Ponte terveit, de az idő őt igazolta: a Rialto még ma is egy remekmű. Sokáig ez volt az egyetlen a Velence két oldalát összekötő számos átkelő közül.

3. Octavio Frias De Oliveira híd – São Paulo, Brazília
A 2008-ban épült híd amellett, hogy a történelmi örökség része, az építészeti leleményesség méltó példája is. Az Octavio Frias De Oliveira hidat 450 munkás építette mintegy 5 év alatt, és ami különlegessé teszi, hogy a középpontjában egy X-formát alakítottak ki. Számtalan LED fény csillog-villog a hídon, amelyek igazán szürreális látványt nyújtanak, valamint karácsony és egyéb ünnepek alkalmából karácsonyfához hasonló köntösben díszeleg.

4. Henderson Waves-híd – Szingapúr
A Henderson-híd az építészeti zsenialitásnak egy másik ékes példája, ami a tenger hullámzását jeleníti meg. Két városi park összekötőjeként működik és lélegzetelállítóan csodás látványt nyújt Szingapúr természeti szépségére. Amint eljön a napnyugta és kivilágítják, ízléses emlékeztetőként szolgál az ország művészeti és infrastrukturális keveredésének ékes példájaként. A hidat acélból és olyan elemekből építették, mint a fagerenda, hogy modern hatást tükrözzön.

5. Golden Gate híd – San Fransisco, USA
Egy híd sem lehet olyan ikonikus, mint a San Fransisco-i Golden Gate híd, amely számos dolgot szimbolizál a hazájával kapcsolatban. A Joseph Strauss tervezte építmény Marin megyét köti össze a Golden Gate szoroson keresztül San Fransiscóval. Több ezer munkásnak és 35 millió dollárnak köszönhetően épült fel és sok egyéb mellett, világszinten nevezetes az Art Deco stílusáról, valamint az egyedülálló Csendes-óceáni kilátásáról.

6. Ponte Vecchio – Firenze, Olaszország
Egy másik középkori olasz mestermű a Firenzében található Ponte Vecchio, amely az Arno folyón ível át, és története egészen az ókori római időkig nyúlik vissza. Az évek során számos modern elemmel bővült, valamint az eredetileg műhelyeknek otthont adó helyiségeket lakóházakká alakították. Egy érdekes apróság, hogy ez volt az egyetlen híd Firenzében, amely túlélte a második világháborút, és az egyedüli, amely megmenekült a nagy német ostromtól.

7. Banpo híd – Szöul, Dél-Korea
A híres Banpo hidat, amely a szöuli Han-folyón ível át, eredetileg 1982-ben építették, azonban egy 2007-ben végzett felújításnak köszönheti a jelenlegi szépségét, amelynek részeként szökőkutak is helyet kaptak rajta, valamint 10 000 fénylő LED izzó, amelyek éjszaka vibráló pontokként díszlenek. A vízsugarak a különböző dallamok ritmusára mozognak. Azon kívül, hogy szemrevaló, környezetbarát is a Banpo, valamint a Guinness Rekordok Könyve szerint a leghosszabb szökőkutas híd.

8. Tower Bridge – London, Anglia
Egy másik történelmi jelkép, ami szimbolizálja hazáját, a Tower Bridge, ami egykor egyedül szelte ketté a Temze folyót. Ahogy a város terjeszkedett, egyre több hidat építettek és a keleti part nyüzsgő kereskedelmi kikötővé változott, ami egy nagyobb híd építéséért kiáltott. A Tower Bridge-et a 19. században építették és mintegy 432 munkás dolgozott rajta, valamint több ezer tonna acél kellett a létrehozásához.

9. Sydney Harbour Bridge – Sydney, Ausztrália
A Sydney Harbour Bridge építési munkálatai 1924-ben kezdődtek, és mintegy 8 éven át tartott, hogy jelenlegi impozáns formája létrejöjjön. 6,61 millió dollárt, 1400 embert és 53 000 tonna acélt követően, a világ egyik legismertebb építménye lett. A híd tervei a 19. században láttak először napvilágot, hogy összekössék Sydney északi és déli partját.

10. Millau-i völgyhíd – Franciország
Más néven a Millau-i viadukt a Guinness Rekordok Könyve szerint a világ legmagasabb hídja. Kb. 2460 méter hosszú és világraszóló mérnöki csoda. Több elismerést is kapott, többek között elnyerte a Kiváló Struktúra Díjat 2006-ban, ami a legáhítottabb építészeti megtiszteltetés. A hidat nem más iktatta be 2004-ben, mint a francia miniszterelnök, Jacques Chirac. Egyesek úgy tartják, hogy 524 millió dollárba került. Azon kívül, hogy csodás látvány nyílik a hídról a tájra, szó szerint a felhők között járhat az ember rajta.

11. Mózes-híd – Hollandia
A Mózes-híd onnan kapta a nevét, hogy a víztestet szó szerint két részre osztja. A zseniális dizájnt először egy erődben használták a 17. században, amely átépítés alatt állt és a hidat azért hozták létre, hogy összekösse a két partot. Az építészek nem akarták, hogy az ellenséges erők lássák a hidat, ezért úgy tervezték meg, hogy elrejtették a vízben és így teljesen láthatatlanná vált. Ezáltal a víz szintjével egy vonalban úgy tud egy személy átkelni a hídon, hogy végig észrevétlen maradhat. Amikor pedig a híd kezd megtelni vízzel, azt az illúziót kelti, mintha valaki a vízen járna.

12. Rolling Bridge – London, Anglia
Más néven a Gördülőhíd. Ha pénteken errefelé járunk, akkor biztosan láthatjuk, ahogy a nyolcszög formájú építmény egy elegáns híddá változik, majd ezt követően ismét összegömbölyödik az eredeti alakjába egészen a következő hétig. A 2004-ben elkészült híd megálmodója Thomas Heatherwick.

13. Chengyang híd – Kína
A Chengyang híd buja rizsföldek és robosztus hegyvidéki táj közepette található. Az impozáns stílusú híd a Linxi-folyón ível át a kínai Kuanghszi tartományban. Egészen bravúros, hogy a helyi dong nép hagyományait követve egy szöget sem használtak fel az építéséhez. A különösen elegáns híd tetején lévő öt pagoda mindegyike saját pavilonnal és verandával rendelkezik.

14. Langkawi Sky Bridge – Langkawi, Malajzia
A Malajziában, Langkawi szigetén található Sky Bridge csak felvonóval közelíthető meg. A Gunung Matchincang-on átívelő hídon 125 méter hosszan sétálhatunk kb. 600 méterrel a tengerszint felett. Látogassunk fel a hegy tetejére a felvonóval és élvezzük a környékre nyíló lenyűgöző látványt: buja esőerdő és fenséges hegyek tárulnak elénk.

15. Stari most – Mostar, Bosznia
A Stari most (Régi híd) a 16. századból származó örökség, amely mintegy bizonyítékul szolgál az ország korszakokon átívelő ellenállásának. 1993-ben, a boszniai háború során a híd megsérült, és csak 2004-ben született újjá, mintegy 13 millió dollárt költve a helyreállító munkálatokra. Ma már a Világörökség részét képezi, valamint hagyománnyá vált, hogy az emberek a hídról ugranak fejest a folyó vízébe.

16. Brooklyn híd – New York, USA
A 19. század végén épített Brooklyn híd a történelmi New York látképének a része, és méltán tükrözi a város ragyogását. A Brooklynt és Manhattant összekötő híd, amely az East River-en ível át, ragyogó hátteret teremt a magasztos felhőkarcolóknak. A híd építési szakasza némileg kudarcra volt ítélve, mivel John Roeling az építés kezdetét követően nem sokkal elhunyt. Őt a fia követte, aki szintén kudarcot vallott a betegsége okán, végül pedig a felesége volt az, akinek sikerült befejeznie a Brooklyn híd építési munkálatait.

17. Pont Alexandre III – Párizs, Franciaország
Az 1896-ban, szecessziós stílusban épített hidat szárnyas lovak, hajók, angyalok és nimfa szobrok ékesítik, és ezeknek köszönhetően egzotikus, művészi hatást nyújt. A Sándor híd a világ egyik legdíszesebbjeként ismert, és egy orosz cárról kapta a nevét, mellyel a franciák az oroszok iránti megbecsülésüket fejezték ki.

18. Khaju-híd – Iszfahán, Irán
II. Abbász sah, Perzsia (a mai Irán) uralkodója megbízásából készült a Khaju-híd, mely 23 boltívből áll. Emellett gátként is funkcionál, amely a Zayandeh folyó vízét tartja kordában. A kőből készített ülőhelyek, amelyeket a sahnak készítettek, a mai napig láthatók. Középen egy pihenőpavilon található, amely az uralkodó teaházaként funkcionált.

19. Danyang-Kunshan Grand Bridge – Kína
Amíg a Millau-i viaduktot a világ legmagasabb hídjaként emlegetik, addig a Danyang-Kunshan Grand a leghosszabb ismert híd a Földön. 102 kilométer hosszú és egy autópálya hálózat része, amely Kunshant és Danyangot köti össze. A terv mintegy 8,5 milliárd dollárért jött létre és kb. 10 000 ember vett részt az építésében, valamint több, mint 450 000 tonna acélt használtak fel az építése során.

20. Falkirki kerék – Falkirk, Skócia
A Falkirki kerék nem csupán az avantgárd stílusáról ismert, hanem arról is, hogy a világ egyetlen hajóliftjével rendelkezik. A csatornákon közlekedő hajók a forgó, emelő struktúrának köszönhetően zökkenőmentesen kerülnek át a túloldalra. A hidak meglepően ötletes módon kötik össze a csatornákat, köszönhetően a kortárs tervezők leleményes módszerének.

21.  Siduhe híd – Kína
A Siduhe a világ legnagyobb és legijesztőbb hídja, amely a tengerszint felett mintegy 500 méterrel található. A legnagyobb magaslati pontként tartják számon, még a Szabadság szobrot és a Big Bent is felülmúlja. A folyó hegyszorosában csendesen megbújó híd csodás látványt nyújt a Hubei provincia buja növényzetére.

22. Kapellbrücke – Luzern, Svájc
A Luzernben látható híd a 14. században épült és a Reuss folyón ível át. Az építmény Európa legrégebbi fedett fahídja. A belsejében olyan festmények láthatók, amelyek a helyi történelmi eseményeket örökítették meg. Egy-két évtizeddel később egy tűzesetben a festmények többsége odalett, azonban később újraépítették, és így elnyerte jelenlegi formáját.

23. Gateshead Millennium híd - Gateshead, Anglia
A hidat 2002-ben építették és a Tyne-folyót szeli át. A Gateshead Millenium egyik érdekessége, hogy átbillenthető és így gyalogos híddá alakítható át. Ahogy átbillentik a másik oldalára, a hajók is el tudnak haladni, ennek köszönhetően pedig elnyerte a ’Pislogó Szem’ becenevet.

24. Akasi Kaikjó híd - Japán
Az összesen 3911 méter hosszú Akasi Kaikjó függőhídon található a világ legnagyobb két pillér közti távolsága (1991 m). A hidat 12 éven át építették Kobe és Iwaya összekötésére. Habár nem tervezték meg előre, egy földrengés következtében, amelynek 3 extra láb hossz köszönhető, ez lett a világ leghosszabb függesztett hídja.

25. Slauerhoffbrug – Leeuwarden, Hollandia
A Leeuwardenben található hóbortos híd a közúti és a gyalogos forgalom kiszolgálására  hozták létre. A Slauerhoffbrug arról híres, hogy a hídpálya egy elemét naponta tízszer emelik fel, majd eresztik le a helyére egy hidraulikus rendszer segítségével.

Forrás: addtobucketlist.com

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr4916493008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2021.04.08. 10:23:31

A 25 hídból (csak) 9-hez volt szerencsém utazásaim során! Remélem javulni fog az arány ha majd lehet megint nyugodtan utazni.

Bono Utazási Központ · www.bonoutazas.hu 2021.04.08. 10:24:30

@UtazóTódi: A 9 is nagyon szuper, sok sikert kívánunk a többihez! :]
süti beállítások módosítása