A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Meglepő érdekességek Belgiumról

2021/02/03. - írta: Bono Utazási Központ

Belgium kis mérete ellenére tele van számtalan érdekességgel. A következőkben néhány különlegességet osztunk meg:

Híres képregényalkotók
Belgium a képregényművészet fellegvára, több képregényszerző tevékenykedik itt négyzetkilométerenként, mint a világon bárhol máshol. Az 1938-as alapítású, Spirou belga magazin Európában legalább olyan fontos, mint az USA-ban a Marvel vagy a DC képregénykiadók. Belgiumban született többek között Tintin, Asterix és Obelix, Spirou és Fantasio, Blake és Mortimer. A legnépszerűbb belga mesehősök a Hupikék Törpikék. Először ők is képregény formában jelentek meg, de a nemzetközi közönség leginkább rajzfilm formában ismeri őket.

Az 1970-es évekig sört szolgáltak fel az iskolai ebéd során 
Iskola tej helyett iskolasör? Az 1970-es évekig az általános iskolákban a gyerekek az ebéd mellé sört ihattak. Persze nem akármilyet, csak alacsony alkoholtartalmút, általában 1,5%-os fajtát, amit bière de table-nek/tafelbiernek/ magyarul asztali sörnek neveznek. Ezt végül vízzel és üdítővel helyettesítették. A 21. században sok szervezet megpróbálta visszaállítani ezt a szokást, arra hivatkozva, hogy egészségesebb, mint sokféle üdítő.  Például 2001-ben a flamand sörbarátok klubja mintegy 30 belga iskolát kért fel arra, hogy a szénsavas italokat asztali sörre cseréljék.

Belgium évente több mint 220 000 tonna csokoládét állít elő
A kiváló minőségű pralinék és trüffelek még mindig kézzel készülnek, és gyakran kis falvak csokoládémanufaktúráiból kerülnek a világ legkülönbözőbb részeire. A brüsszeli repülőtéren értékesítik a legtöbb csokoládét a világon, átlagosan 1,6 kg csokoládét adnak el percenként ! Lenyűgöző!

Audrey Hepburn Brüsszelben született
Az elegancia megtestesítője és a múlt század egyik legismertebb hollywoodi sztárja a belga fővárosban született.  A legbájosabb film- és divatikon 6 nyelven beszélt, Angliában és Hollandiában nőtt fel, majd főként az Egyesült Államokban tevékenykedett.

A szaxofon hazája 
Belgium a jazz zenészek országa és Adolphe Sax, a róla elnevezett hangszer, a szaxofon feltalálójának szülőföldje. Sax Dinant-ban született, a város egyik fő látványossága a Szaxofon Múzeum és a Charles de Gaulle hídon egymás után sorakoznak a hangszerek. 

Belgium kormány nélkül is tud működni
Belgium tartja a rekordot a leghosszabb ideje kormány nélküli állam "kategóriában". Belgiumnak 2018 decemberétől kezdve, közel 2 évig nem volt normális, teljes funkciójú kormánya. Ezzel az ország saját eddigi rekordját is megdöntötte, mikor 2010-ben 589 napig nem volt megfelelő kormánya. A 11 millió lakosságot két nagy nyelvi közösség alkotja, a flamand és a vallon, a politikai helyzet a végletekig megosztott és szövevényes.

Belga gofri két típusa
Belgiumban átlagosan 30 féle gofrit találhatunk egyetlenegy boltban. A két leggyakoribb fajta a brüsszeli gofri és a liége-i gofri. A brüsszeli könnyedebb és ropogósabb, téglalap formájú amit gyümölcsökkel és tejszínhabbal tálalnak. A liége-i vastagabb és édesebb, kelt tésztából készül, amit sütés előtt ropogós cukorgyöngyökbe forgatnak.

Mikulás Belgiumban
Belgiumban a Mikulást Sinterklaasnak nevezik, aki nem Lappföldön él, hanem Spanyolországban, és segítőivel, a Fekete Péterekkel gőzhajóval érkezik november közepén. Rénszarvas helyett fehér lovon közlekedik. 

Ha még jobban megismerné Belgiumot, fedezze fel velünk következő csoportos utazásaink során:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr9116414580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása