A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

A világ leghosszabb gyalogútja

2022/08/01. - írta: Bono Utazási Központ

A világ leghosszabb, gyalogszerrel is megtehető útja a dél-afrikai Fokvárostól az oroszországi Magadanig húzódik. Megtételéhez nem kell repülőre vagy hajóra szállni. A kb. 37 300 km-es táv legyőzéséhez, a kitartáson kívül, 4492 óra szükséges. Ha napokban szeretnénk számolni, ez 187 teljes napot jelent, non-stop gyaloglással. Ha pihenőkkel is kalkulálunk, napi 8 óra talpalással 561 nap alatt tehetjük meg a távot. Mindezt 17 országon és 6 időzónán keresztül, mind a 4 évaszkot megtapasztalva.

Szólj hozzá!

Kulináris élmények Izlandon

2022/06/23. - írta: Bono Utazási Központ

Izland megannyi látnivaló mellett izgalmas kulináris élményekkel is várja látogatóit, amik mellett nem lehet csak úgy szó nélkül elmenni. Egy-egy fogást csak a legbátrabb utazóknak ajánlunk, mert kell egy kis kurázsi a kóstoláshoz, de a kevésbé merész kalandorok is találnak majd finomságot!

 

SKYR – Az izlandi joghurt
A Skyr viszonylag ismert termék, több mint ezer éve része az izlandi konyhának. A Skyr egy joghurt állagú tejtermék, ami nagyon hasonlít a görög joghurthoz, de az íze nem annyira markáns. Az izlandiak gyümölcsökkel és tejjel fogyasztják, de népszerű alapját képezi a turmixoknak, fagylaltoknak is. Habár technikailag lágysajtról beszélünk, széleskörben inkább joghurtként hivatkoznak rá.

Lassan sült bárány
Az izlandi juh a világ egyik legtisztább fajtája. Ezeket az állatokat nem etetik gabonával, illetve semmilyen hormon nem jut a szervezetükbe. Tavasztól őszig a szabadban legelésznek és barangolnak, táplálékuk főleg fűből, mohából és bogyókból áll. Az izlandi juhok húsát ínyenc húsként tartják számon, Izland egyik legfinomabb és leggyakrabban használt konyhai alapanyaga. Tradicionális elkészítési módja, hogy a bárányt órákon keresztül alacsony hőfokon sütik és friss fűszernövényekkel ízesítik.

HÁKARL – Fermentált cápa
Hákarl egy hagyományos étel Izlandon. A cápahúst egy bizonyos erjesztési eljárással kezelik, majd négy-öt hónapig a szabadban szárítják. A húsnak van egy jellegzetes ammónia-szaga és halíze, amit nem igazán lehet mással összetéveszteni.
A Hákarlt gyakran kínálják koktélok mellé kockázva, apró koktélpálcikára tűzve. Azoknak, akik először próbálják ezt a fajta különlegességet, azt ajánljuk, hogy az első harapáskor fogják be az orrukat, mert az illata sokkal erősebb, mint az íze! Az első harapás után tegyünk úgy, ahogy a helyiek és igyunk egy-két kortyot a helyi alkoholos italból.

RÚGBRAUÐ – Rozskenyér
Izlandon már hosszú ideje fogyasztják ezt a rozskenyeret. Kéregtelen, sötétbarna és tömény, az íze meglehetősen édes. Vajjal, füstölt lazacos pástétomokkal, hangikjöttel (füstölt bárány) vagy ecetes heringgel, illetve sajttal kiváló. Az izlandiak gyakran eszik köretként halételekhez. Ezt a pékárut a legtöbb helyi élelmiszerboltban megvásárolhatjuk.

HARÐFISKUR – Szárított hal
A Harðfiskur (ami gyakorlatilag kemény halat jelent) egy olyan helyi különlegesség, amit az izlandi lakosok a leginkább szeretnek. Valószínűleg egy külföldinek ez nem annyira csalogató finomság, de Izlandon ez a legnépszerűbb harapnivaló. A szárított hal már évszázadok óta szerves része az izlandi étrendnek magas proteintartalma miatt. Bár önmagában is nagyon kedvelt nassolnivaló, akinek ez így túl száraz, vajasan is fogyaszthatja. 

Pékáruk
Izlandon barangolva mindenképpen be kell ugrani legalább egy pékségbe! Megannyi finomság közül válogathatunk, mi különösen ajánljuk a snúðurt, ami egy puha fahéjas zsemle, általában cukormázzal a tetején. A kleina egy nagyon népszerű skandináv péksütemény, valószínűleg a legkedveltebb szigetországban, így mi is csak arra buzdítunk mindenkit, hogy ne hagyja ki az izlandi látogatása során!

Kóstolja meg velünk Izland ízeit csoportos utazásainkon!

Szólj hozzá!

Látogatás a Machu Picchunál

2022/06/15. - írta: Bono Utazási Központ

A modern világ 7 csodája között számon tartott és az UNESCO világörökségi listáján is 2007 óta szereplő romváros kétségtelenül bakancslistás helyen áll a legtöbb utazó számára. Az Andok 2000 métert meghaladó vonulatai között meghúzódó, precízen megtervezett inka település évszázadok óta ámulatba ejti a látogatókat. Az alábbi hasznos tudnivalók a Machu Picchu korábbi látogatóinak tollából származnak:

A települést Peru magaslati esőerdei veszik körül. A gyönyörű, dús vegetáció közel 300 orchideafaj és számos ritka állatfaj otthona. A természet védelme érdekében csak a kijelölt útvonalakon lehet a helyszínt megközelíteni (Inca Trail), a jegyeket pedig már 4-6 hónappal a tervezett utazás előtt érdemes megvenni.

Az inka útvonal (Inca Trail) mellett egy jó alternatíva lehet a kőfejtő útvonal (Quarry Trail). A négynapos túra Cuscóból indul és ott is végződik. Némi kitérővel érhető így el Machu Picchu romvárosa, az út is több kihívást tartogat, ezért inkább gyakorlottabb túrázók választják.

A gyalogtúra helyett a kényelmes vonatozást is választhatjuk Cuscóból. Gyorsabban odajutunk így, és közben is élvezhetjük a gyönyörű vadvilágot. A vonatjegyeket online lehet megvásárolni, az indulás előtt legalább 30 perccel kell az állomáson lenni. A Machu Picchu Pueblo állomásról egy rövid buszozással érjük el a romváros bejáratát.

A terület feltárása óta csupán kétszer engedtek légi járművet leszállni. Először a spanyol királyi pár látogatásakor, a ’70-es években, majd egy évtizeddel később a dél-amerikai államfők találkozóján. Ehhez el kellett mozdítani egy hatalmas kőtömböt, amely azonban olyan mértékben megsérült, hogy nem is tudták már helyreállítani a károkat. Onnantól kezdve a kormány nem engedélyezi a légi járművel történő megközelítést.

A látogatók a növényvilág mellett változatos állatvilágot is megfigyelhetnek. Az itt őshonos medvék az egyetlenek a kontinens déli felén, és rendszerint délután bukkannak fel, amikor már kevesebb a látogató és elcsendesedik a romváros. A másik jellegzetes állat a láma, amelyet jól tudtak háziasítani, és bohókás megjelenésükkel kiválóan szórakoztatják a látogatókat. A madarak közül említésre méltó fajok a vörös szirtimadár és az óriás kolibri.

A látogatás tervezésekor figyeljünk arra, hogy a turisták napi száma korlátozott és a jegyek is egy meghatározott időintervallumban érvényesek, reggel 6 és délután 2 óra között.

Annak érdekében, hogy elkerüljék a tömeget, a Machu Picchun négy különböző útvonalat jelöltek ki. Az első kör a bevezető út mentén, a hegycsúcson kezdődik. A második egy hosszabb útvonal, amely a citadellát veszi célba. A harmadik útvonal a földműveléssel kialakított teraszokon vezet, míg a negyediket követve a Szent térre jutunk el.

A Machu Picchut mindig is szigorú szabályok betartásával lehetett látogatni. A rendkívüli régészeti lelőhely védelme érdekében nem lehet bevinni nagyobb méretű táskákat (a bejáratnál találhatók zárható megőrzők), ételt, esernyőt, szelfi botot, és előzetes engedély nélkül nem használható drón sem.

A főbejáratnál jól kiépített látogatóközpont található, étteremmel, büfével és mosdóval, utóbbiért kb. 1 dollárnyi összeget kell fizetni. A házirend szerint a már belépett látogatók egy alkalommal megszakíthatják a túrát, amit érdemes egy mosdószünetre vagy frissítőre felhasználni. A reggeli jeggyel érkezők azonban dél után már nem léphetnek be újra.

Utolsó helyeink októberi perui csoportos utazásunkon: részletek itt.

forrás: thetravel.com

Szólj hozzá!

Európa legszebb vasútvonalai

2022/05/30. - írta: Bono Utazási Központ

Európában született a "repülési szégyen" mozgalom, talán nem véletlenül: a kontinensünk egy kiterjedt vasúthálózat otthona, beleértve néhány igazán látványos útvonalat, melyek önmagukban megérdemelnek egy ott eltöltött vakációt.
Mutatunk tízet a legszebb európai vasútvonalak közül!

1. Derry-Coleraine, Észak-Írország, Egyesült Királyság

A később útifilmjeiről is elhíresült Monty Python-tag, Michael Palin szerint ez a világ egyik legszebb vonatútja - kell ennél több? A 38 perces út Derryből indulva az északír vidéken kanyargó Foyle folyót követi, mely a Benone Strandnél (a képen) éri el az Atlanti-óceánt. A sínek itt közvetlenül a homokos part mellett futnak - aki ellenállhatatlan vágyat érezne egy sétára a strandon, Castlerockban le is szállhat. Ezt követően a vonat újra visszakanyarodik a belső területek felé, immár a Bann folyó mentén. Az egész Ír-sziget legrégebbi, i.e. 7900-7600 közt lakott települése, Mountsandel Fort is a Bann magaspartján fekszik.

Írországi ajánlataink

2. Firenze-Nápoly, Olaszország

Itáliában még az egyik legfontosabb vasútvonal is szemet gyönyörködtető: az ország fő észak-déli vasúti tengelye Milánótól Nápolyig tart, és bár a felső vége nem túl izgalmas (a Pó lapos síkságain keresztül vezet), de Bolognától Firenzéig hegyi alagutakon, majd onnan délre az egyik "legolaszabb" vidéken utazhatunk át. A firenzei Santa Maria Novella állomásról elindulva megpillanthatjuk a híres Dómot, átrobogunk az Arnón, aztán Toszkána szelíd dombjai következnek, majd Umbria és Lazio. Míg balra az Appenninek festői láncai, jobbra Közép-Itália egyik legszebb ókori eredetű városa, Orvieto (a képen) sejlik fel, melyet a tufába vájt épületekkel még az etruszkok alapítottak. Rómába érkezvén elhaladunk az örök város ókori fala mellett, de ha még a vonaton maradunk, a Vezúv lábánál található Nápolyig jutunk.

Olaszországi ajánlataink

3. Barcelona-Montserrat, Spanyolország

A grandiózus Plaça d'Espanya a kezdőpontja a tengerparti Barcelonától a Montserrat lábáig vezető hajmeresztően szép vonalnak, a horizonton csipkés hegyláncokkal. A katalán tájban kígyózó 37 kilométeres vonal végétől a Cremallera fogaskerekű 1892 óta viszi fel a hegyre a látogatókat egy 11. században alapított bencés apátsághoz. Igazán lenyűgöző élmény, mivel az első 4 kilométeren kb. 550 méternyit emelkedünk, de akár tovább is mehetünk: a Sant Joan fogaskerekű még közelebb visz a csúcsokhoz, a felső állomásáról pedig több túraútvonalon elindulhatunk.

Spanyolországi ajánlataink

4. Semmeringbahn, Ausztria

1854-es megnyitása óta a Semmeringbahnt (mely 1998. óta UNESCO világörökségi helyszín) mindig is a legszebbek között tartották számon. Ráadásul Bécs és Velence között is útbaesik, így kiváló lehetőség azoknak, akik a kontinens e két gyönyörű városa között utaznának. Az osztrák Alpokban, Gloggnitz és Semmering között 40 kilométeren kígyózó vasútvonal 16 alagúton, 15 viadukton és több mint 100 hídon keresztül vezet, de a dolgozók számára épült 57 tipikus korabeli ház is híres. A Semmeringbahn Bécs és az akkoriban az Osztrák-Magyar Monarchia fő kikötőjeként ismert Trieszt összekötése céljából épült.

5. Bohinj, Szlovénia

A közel 1300 km-es szlovén vasúthálózat a szomszédos Olaszországot, Ausztriát, Magyarországot és Horvátországot is öszeköti. A bohinji vonal az egyik leghíresebb: ez kötötte össze Prágát és Triesztet, vagy máshogyan fogalmazva Közép-Európa belső területeit az Adriai-tengerrel. A történelmi jelentőségű vonal 28 alagúttal, köztük egy 5300 méteressel, valamint 65 híddal büszkélkedhet. Egyikük, a Soča folyón átívelő Solkan-híd a világ legnagyobb kőből épült vasúti hídja (a képen).

6. Bergensbanen, Norvégia

Az 1909-ban épült bergeni vonal a norvég fővárost kapcsolja össze a fjordvidék központjával. Nem egy rövid vidéki mellékvonal: a látványos 7 órás utazás során Norvégia fennsíkjait, tavait, a kirándulók által is kedvelt hegyeit érinti. A pálya legmagasabb részén található Finse faluja (a képen) csak vonaton érhető el. Myrdalban átszállhatunk a klasszikus norvég tájon magas sziklafalak, buja zöld növényzet és egy látványos vízesés mellett elhaladó, a fjordparti Flåmba leereszkedő hegyivasútra.

Norvégiai ajánlataink

7. Nizza-Ventimiglia, Franciaország-Monaco-Olaszország

A Földközi-tenger csillogó tengerpartjai és néhány legszebb városa - de nemcsak ezért érdekes, hiszen az alig 50 perces vonatúton három országot is érintünk: Franciaországból indulunk, átlépünk a pici Monacóba, aztán újra Franciaország, végül az olasz határon túl ér véget az utazás. A nizzai Riquier állomásról elindulva Art Deco villák, a fák között fel-felbukkanó tenger, sziklatetőkre épült öbölparti városok és a Côte d'Azur leghíresebb városai következnek, köztük Èze, a citromillatú Menton és Monte Carlo. Amikor a virágzó bougainvillea illata megcsapja az orrunkat, onnan tudjuk hogy átértünk Olaszországba.

Franciaországi ajánlataink

8. Szarajevó-Mostar, Bosznia-Hercegovina

A karakteres bosnyák főváros és a turistaparadicsom Mostar közti út is nagyon látványos, de a két órás vonatút még erre is rátesz: zöld hegyek, tűéles sziklák között vezet a smaragd vizű Neretva völgyében zakatolva.

9. West Highland Line, Skócia, Egyesült Királyság

Ha máshonnan nem, a Harry Potter filmekből biztosan ismerős lehet a 30 méter magas Glenfinnan viadukt. Nem véletlenül ez a világ egyik leglátványosabb vasúti utazása, hiszen a Skót-felföldet szeli át Glasgowból Mallaigig (itt kompra szállva a híresen szép Skye szigetére is áthajózhatunk). Az ablakból a Loch Lomond (a képen), a Trossachs Nemzeti Park és a Ben Nevis csúcsa is látszik, de a Rannoch Moor tőzeglápjánál a gímszarvasoknak is integethetünk.

Skóciai ajánlataink

10. Lidköping-Mariestad, Svédország

A repülési szégyen mozgalom hazájában, Svédországban is találunk látványos vasútvonalakat - a Stockholmtól az északi sarkkörön túli Narvikig vezető a legikonikusabb. Ez azonban igen hosszú és tervezést igényel - ha valami rövidebbet szeretnénk, érdemes Lidköpingtől Mariestadig jegyet váltani. Ez az egyvágányú vonal - melyet a vonatozók 2018-ban Svédország legjobbjának választottak - az ország legnagyobb tava, a Vänern partja mentén kanyarog, amit a Kinnekulle fennsíkra felkapaszkodva magasabbról is megnézhetünk. Télen a vonat ablakából szarvasokat és jávorszarvasokat láthatunk, tavasszal a fennsíkot pedíg medvehagyma borítja.

Svédországi ajánlataink


forrás: CNN Travel

Szólj hozzá!

Izgalmas fürdők Európában

2022/05/23. - írta: Bono Utazási Központ

Nincs is annál pihentetőbb, mikor egy fárasztó nap után megmártózunk egy kád forró vízben és hagyjuk, hogy megfáradt testünk új erőre kapjon. Bár ez is remek kikapcsolódás, semmivel sem ér fel egy melegvizes termálfürdő kellemesen pezsgő hangja, úgyhogy kalandozzunk is el Európa 6 izgalmas helyszínére, hogy megtudjuk, hol érdemes csobbanni legközelebb!

Kék Lagúna, Izland
Mindössze 30 percre Reykjavíktól a zord lávamezők közül bukkan elő ez a nem mindennapi látvánnyal bíró fürdő. A Kék Lagúna vize számos értékes ásványi anyagot tartalmaz, aminek köszönhetően semmilyen más élő szervezet nem tud túlélni a vízben, így a környezeti baktériumok, gombák, illetve növények és halak sem találhatók a lagúnában. Jó hír, hogy pont emiatt a víz gyógyító és bőrtápláló tulajdonságokkal rendelkezik, így kimondottan javasoljuk a fürdő látogatását Izlandon járó utasaink számára!

Hévíz, Magyarország
Bár számunkra nem annyira ismeretlen, mégis említésre méltó a magyarországi Hévíz, ami a világ legnagyobb biológiailag aktív természetes gyógytavával büszkélkedhet. A fürdőkomplexum ideális a téli látogatásokhoz, emellett a tó természetes vízhőmérséklete nyáron 38°C körül mozog, így a melegebb hónapok is tökéletes szabadtéri fürdőzést tesznek lehetővé.

Bains de Dorres, Pireneusok, Franciaország
Pihentető alternatívát kínál Franciaország az oda utazóknak az 1450 méter magasan elhelyezkedő gyógyfürdőjével. A 37-40°C-os víz hőmérsékletével, lehengerlő tájával nem mindennapi élményt nyújt látogatóinak, csodálatos kilátás nyílik az alatta húzódó völgyekre és a spanyol határ is csak egy kőhajításnyira van a fürdőtől. Egy körutazás alkalmával ideális megálló a pihenni vágyóknak!

Hammam Al Ándalus, Granada, Spanyolország
A spanyolok egyik legszebb arab fürdője Granadában, az Alhambra palota alatt található. A gazdagon díszített Hammam Al Ándalus pazar termálfürdőzési élményt kínál, és már a 13. században is arab fürdőként működött. A teljesen felújított épület hét medencével várja vendégeit, ahol egy igazán autentikus élményben lehet része az odautazónak.

Laugarvatn Fontana, Izland
Reykjavíktól 77 km-re található Laugarvatn Fontana fürdőmedencéi a festői geotermikus Laugarvatn tó mellett helyezkednek el, amelynek homokjáról úgy tartják, hogy remek gyógyír a gyulladt ízületekre. A közvetlenül egy csobogó forrás fölé épített komplexum kültéri ásványmedencéi különösen csábítóak, főleg akkor, ha a sarki fény is láthatóvá válik az éjszakai égbolton.

Terme di Saturnia, Toszkána, Olaszország
Ha igazán idilli kikapcsolódásra vágyunk mindenképpen látogassuk meg a Terme di Saturnia-t, Olaszország egyik legfontosabb termálfürdőjét. A Terme fő medencéjét négyóránként egy vulkáni forrás tölti fel, és kellemes 37,5 °C-os hőmérsékletű vizet biztosít a pihenni vágyóknak. A vízben lévő ásványi anyagok és gázok kedvezően hatnak a keringési és légzőszervi rendszerre, így a látogatása kimondottan ajánlott minden erre tévedőnek!

Forrás: Lonely Planet

Szólj hozzá!

Bemutatkozik a Wonder of the Seas

2022/05/11. - írta: Bono Utazási Központ

Az elmúlt hétvégén debütált Európában a Royal Caribbean hajótársaság legújabb, és egyben a világ legnagyobb tengerjáró hajója, a Wonder of the Seas. A sajtó és az utazási szakma képviselői egy 2 éjszakás út alatt megismerhették a hajó minden szolgáltatását, felfedezhették a kabinokat, és ízelítőt kaptak a fantasztikus éttermi választékból is.

A legújabb úszó szálloda mintegy 1 milliárd dolláros költségvetéssel épült Franciaországban. Eredetileg úgy tervezték, hogy Ázsiában teljesít majd szolgálatot, de a világjárvány közbeszólt, így az Egyesült Államokba vezényelték, 2022 nyarán pedig Európában várja az utasait, akik Barcelonában vagy Rómában szállhatnak fedélzetre.
A hajó 362 méter hosszú, utas kapacitása 6980 fő, akik kényelmét és biztonságát 2300 főnyi legénység biztosítja.

A kabinok változatosak: a megszokott belső-ablakos-balkonos trió mellett szeparált szinten kaptak helyet a családi lakosztályok, melyekhez ezúttal külön szórakoztató létesítmények is társulnak.

A hajó minden pontja a szórakozásról szól, így valamennyi utas megtalálja a számára ideális kikapcsolódási formát. Hagyományos és vízi színház, korcsolyapálya, 19 medence és jacuzzi, csúszdák, körhinta, drótkötélpálya, szörfszimulátor, elő növényekkel borított Central Park - a különleges és minden igényt kielégítő létesítmények sora szinte végtelen. A fedélzeten összesen 20 étterem található, amelyek között az olasz, az amerikai, a mexikói vagy éppen az ázsiai ízek kedvelői éppúgy megtalálhatják a fogukra valót, mint azok, akik különleges fogásokat és ízeket keresnek. Mindezek mellett tucatnyi bár és kávézó kínálatát is élvezhetjük.

CSOPORTOS HAJÓÚTJAINK
EGYÉNI HAJÓUTAK

forrás: dailymail.co.uk, travelo.hu

3 komment

10 tipp a komfortos repüléshez

2022/04/20. - írta: Bono Utazási Központ

A repülés élményét számtalan körülmény befolyásolja. Az időjárásra, az utastársakra, a turistaosztály szűk üléseire nincs ráhatásunk, de utazhatunk felkészülten, hogy a repülőút minél kényelmesebb legyen. Íme néhány hasznos tanács tapasztalt utazóktól:

1. Öltözzünk rétegesen!

A repülőgépen meglehetősen hűvös lehet: a hőmérséklet függ többek között a repülési magasságtól, vagy hogy az utastársak mennyre intenzíven használják a légbefúvókat. Egy hosszú út alatt kaphatunk hideget és meleget, célszerű tehát rétegesen öltözni, hogy adott esetben a hőérzetünkhöz igazodva, kényelemben utazhassunk.

2. Öltözzünk kényelmesen!

Utazásnál tartsuk szem előtt, hogy a kényelem sokkal fontosabb, mint a divat. Egy rövid távú útnál, ha a repülőtérről rögtön egy tárgyalásra sietünk, érthető, hogy az alkalomhoz öltözünk. Egy hosszú repülés azonban kész gyötrelem magas sarkúban, feszes ruhákban. Nem ciki, ha a mosdóban átvesszük a kedvenc „játszóruhánkat”, plusz zoknit húzunk, és megszabadulunk minden szoros, feszülő, kényelmetlen ruhadarabtól.

3. Fogyasszunk elegendő folyadékot!

A repülőn sokkal szárazabb a levegő, mint a földön, ezért ha nem figyelünk, hamar dehidratálttá válhatunk egy hosszú repülőút során. Ne tartson vissza bennünket az sem, hogy így gyakrabban látogatjuk majd a mosdót, a szervezetünket muszáj elegendő folyadékkal ellátni. Szakértők óránként egy pohár vizet javasolnak.

4. Kerüljük a szénsavas italokat!

Az utazómagasság és a szénsavas ital nem alkotnak nyerő párost. A szénsav fogyasztása ilyen magasságban több gázképződéssel jár, ami nem csak számunkra okoz diszkomfort érzést, de utastársaink előtt is kellemetlenül érezzük magunkat. Igyunk inkább sok vizet, esetleg gyümölcslét, a buborékos italokat pedig hagyjuk akkorra, amikor lábunk ismét talajt ért.

5. Le- és felszállásnál legyünk ébren!

Bármennyire fáradtak is vagyunk, magunkkal teszünk jót, ha nem alszunk el rögtön beszállás után. A fülünkkel legalábbis mindenképpen. A nyomásváltozás miatt ugyanis a fülünk bedugul, amit jó, ha rendszeresen próbálunk kiegyenlíteni, ezzel elkerülhetjük, hogy kellemetlen feszülés, esetleg fájdalom alakuljon ki. Alvás közben ezt nem tudjuk megtenni, ezért felszállásnál, de különösen leszállásnál legyünk ébren!

6. Tegyünk a turbulencia hatásai ellen!

Van, aki kifejezetten izgalmasnak találja, a legtöbben azonban nem szeretjük. A turbulencia szédülést, stresszt, hányingert okozhat, és bár a légköri jelenséget elkerülni nem tudjuk, választhatunk szárny feletti ülést, ahol ez a legkevésbé érzékelhető. A repülőgép hátsó sorait pedig mindenképpen kerüljük, ha érzékenyek vagyunk az erős légmozgásra.
Ha pedig van lehetőségünk választani a napi több légi összeköttetés között, foglaljunk reggeli járatra. Ilyenkor ugyanis sokkal nyugodtabb a légkör és jóval ritkábban alakul ki turbulencia.

7. Mozogjunk rendszeresen!

A repülés különösen megerőltető lehet a szervezetnek és hatással van a keringésre is: a lábak és a lábfejek megdagadását tapasztalhatjuk, főleg hosszú repülőutak alatt. Van azonban néhány bevált praktika, amely segít megelőzni a kellemetlen tüneteket. A nyújtó gyakorlatok az ülésben is elvégezhetők, és sokat segít, ha rendszeresen felállunk és sétálunk a fedélzeten, ezzel segítve a normál végkeringés fenntartását.

8. Szűrjük ki a stresszkeltő zajokat!

A repülőnek alapestben is van egy jellegzetes zajkibocsátása, tehát utazás közben teljes csendre nem számíthatunk. Ha ezt még az utastársak is tetézik, lőttek a békés utazásnak: egy síró kisgyerek, egy közelben horkoló vagy hangosan csevegő utas újabb stresszforrást jelent. Mindez nagyban kiküszöbölhető, ha erre előre készülve egy jó minőségű, zajszűrő fejhallgatót vagy szilikon füldugót is csomagolunk a kézipoggyászunkba.

9. Érkezzünk felfrissülve!

Különösen egy hosszú repülőút után érezzük, hogy eléggé gyűröttek vagyunk, mire leszállunk. Hogy valamelyest enyhítsünk ezen a kellemetlenségen, csomagoljunk a kézipoggyászba váltás alsóneműt és zoknit, arctisztító kendőt, fogkefét és fogkrémet, hölgyek alap sminket is (az alapozó a repülőn kerülendő).

10. Aktivitással a jetlag ellen

Az interkontinentális repülés egyik mellékhatása a "jetlag", amit senki nem szeret. A jelentős időeltolódás felborítja a bioritmust, fáradttá és feszülté tesz, ráadásul napokig is eltart, amíg akklimatizálódunk. A legjobb módszer ennek leküzdéséhez nem a literszámra ledöntött kávé, sokkal inkább a szabadtéri mozgás. A napsütés hatására a belső óránk is hamarabb alkalmazkodik az új időzónához, a kocogás vagy más aktív mozgásforma pedig energikussá tesz.

Szólj hozzá!

A Jövő Múzeuma

2022/04/13. - írta: Bono Utazási Központ

Február végén nyílt meg Dubaj legújabb látványossága, a Museum of the Future.
Az építészeti és mérnöki remekmű fantasztikus módon ötvözi a múltat és a jövőt, a tradíciókat és a modern technológiát. Önmagában is feltűnő jelenség, hiszen egyedi formavilágával még a környező felhőkarcolók közül is kiemelkedik: Dubaj ikonikus sugárútja, a Sheikh Zayed Road mellett épült, külsejében és belső kialakításában is különleges múzeum célja rávilágítani a jövőben rejlő veszélyekre és lehetőségekre, egy élhetőbb világ reményében.

Az épületet a National Geografic beválasztotta a világ 14 legszebb múzeuma közé, és nem véletlenül. Az acél- és üvegalkotás külsejét arab írásjegyek borítják, melyek az emírség uralkodójának inspiráló szavai az emberiség számára: „A jövő azoké, akik megálmodják, megtervezik és megvalósítják azt. A jövőt nem várni kell, sokkal inkább megalkotni.”

A múzeumban az elmúlt 50 év történésein keresztül tapasztalhatunk, tanulhatunk, inspirálódhatunk egy jobb emberiség és erősebb globális gazdaság reményében. Ötletelhetünk és fantáziálhatunk arról, hogy a következő generációk miként tudják majd jobbá tenni a világot - mindezt a mesterséges intelligencia és a kiterjesztett valóság segítségével tehetjük meg. A múzeum minden emeletén egy kibővített, interaktív játékvilágba kerülünk, és olyan témákban mélyedhetünk el, mint az űrutazás és az űrbeli élet, klímaváltozás és ökológia, egészség, wellness és spiritualitás.

A múzeum minden generációnak élvezetes, szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató és tanulságos programot kínál, így mindenképpen új színfoltot jelent a Dubajba látogatók számára.

CSOPORTOS ÉS EGYÉNI DUBAJI AJÁNLATAINK


források: visitdubai.com, timeoutdubai.com

Szólj hozzá!

Norvégia a filmekben

2022/04/07. - írta: Bono Utazási Központ

És felvétel! Andrea David utazó blogger átszelte Norvégiát filmek és sorozatok eredeti helyszíneit kutatva, melyekbe most mi is egy rövid bepillantást tehetünk. Legyen szó akár a gyönyörű fjordokról vagy építészeti csodákról, nézzünk meg pár érdekes filmes helyszínt, amit az otthoni képernyők és a mozi helyett akár terepen is megcsodálhatunk, ha Norvégiába utazunk.

 

1. Tenet

A nagyközönség izgatottan várta Christopher Nolan 2020. augusztusában debütált Tenet című filmjét. A főszerepben John David Washingtont láthatjuk, akinek a világot az összeomlástól kell megmentenie, emellett még az idő új törvényeivel is meg kell harcolnia.
A film egyik helyszíne Oslóban, pontosabban az oslói Operaházban található. A jelenetet, melyben John David Washington és Robert Pattinson karaktere egy repülőgépbalesetről beszélgetnek, az épület tetején vették fel, mely a közönség számára ingyenesen látogatható és csodás kilátást biztosít a városra. Az Operaház futurisztikus, ragyogó fehérmárványos homlokzatú épülete mindamellett, hogy tökéletes forgatási helyszínnek bizonyult, 2008. óta a Norvég Nemzeti Opera és Balett székhelye.

2. Nincs idő meghalni

A James Bond-filmszéria legújabb része a Nincs idő meghalni, amely várhatóan ez év novemberében kerül a mozik képernyőire és amely egyúttal az utolsó alkalom, hogy Daniel Craiget láthatjuk a 007-es ügynök szerepében. A filmben James Bond már nyugdíjasként éldegél Jamaica szigetén, amikor is hirtelen egy újabb küldetésre kényszerül: megmenteni egy tudóst.
A film bemutatójában láthatunk egy befagyott tavat, ahol egy maszkos ember elől menekül egy lány. A csendes kis tó nem más, mint az Oslótól északra található Akershus régióbeli Langvann, amely Hakadal városka közelében fekszik. Ez kb. egy órányi gyalogos túrára található Hakadal vonatállomásától az erdőn keresztül.
Egy másik norvég helyszín, ami feltűnik a filmben az Atlanti-út, ami az egyik leggyönyörűbb az országban. Az Atlanti-út hét hidat számlál, amelyek szigetről szigetre ívelnek át és visznek tova a lenyűgöző norvég tájban. A Storseisundbrua a leghosszabb mind közül, valamint ikonikus jelképe a Norvégiai Festői Utaknak.

3. Hóember


A norvég író, Jo Nesbø történeteit megfilmesítő Harry Hole krimi szériájában Oslo meghatározó szerepet játszik. A történetnek számos részlete köthető igazi helyszínekhez a városban, és természetesen a Hóember filmes adaptációjának több jelenetét is itt vették fel. A képek között megtaláljuk a Schrøder éttermet, amely a Waldemar Thranes 8. szám alatt található, vagy a Fram Múzeumot, a Henie Onstad művészeti központot, Oslo Spektrum Arénát, Holmenkollen Símúzeumot és a Városházát. Oslón kívül más helyszínek is megjelennek a filmben, mint Bergen kikötője, az Ulriken-hegy, a bergeni vasútvonal, vagy az Atlanti-út.  

4. Harry Potter és a félvér herceg


Harry Potter mágikus világának legtöbb valódi helyszíne Skóciában és Angliában lelhető fel, azonban egy bizonyos jelenet Norvégiában játszódik. A Rauma vasútvonal Bjorli városka közelében található és a filmsorozat hatodik részében, a Harry Potter és a félvér hercegben a Roxfort Express hátteréül szolgált havas tájával. Továbbá abban a jelenetben, amikor Harry (Daniel Radcliff) és Ron (Rupert Grint) Piton megtörhetetlen átkáról beszélgetnek, valójában egy vonat beljesében vannak, ami a Norvég Vasút Klub tulajdonában áll.

5. Ex Machina


Az amerikai-angol sci-fi, thriller Ex Machina filmben a programozó Caleb (Domhnall Gleeson) megnyer egy versenyt, amelynek köszönhetően egy hetet eltölthet a vállalat főnökének, Nathan-nak (Oscar Isaac) a luxuslakásában egy szigeten. Az érkezését követően kiderül, hogy a feladata valójában kiértékelni a mesterséges intelligenciával rendelkező robot lányt, Avát (Alicia Vikander). A filmnek majd minden egyes jelenetét egy csúcstechnológiás helyszínen forgatták Alaszkában, azonban a misztikus helyszín, amelyet az érintetlen vadonban vettek fel, igazából a Juvet Landscape Hotel Valldalban, a Norddalsfjordtól északra található. A hotel lenyűgöző környezetben fekszik, amire gyönyörű kilátás nyílik a modern és egyedileg tervezett házikókból.

6. The Wave


A norvég katasztrófafilm, a Roar Uthaug által rendezett The Wave a Geirangerfjord partjain játszódik. A film igaz történeten alapul, ugyanis 1934-ben egy kőomlás hatalmas szökőárat okozott, aminek a következtében Tatfjord-ban egy kisváros elpusztult. Azóta a mai napig az Åkernes-hegyben található hasadékot folyamatosan monitorozzák.
A főszereplő egy tapasztalt geológus, Kristian, akit Kristoffer Joner alakít. Az utolsó napjait tölti az Åkernes-hegyben a Geirangert monitorozva, amikor a katasztrófa bekövetkezik: hatalmas szikladarabok esnek a fjordba, amelyek hatalmas cunamit idéznek elő. A Geirangerfjord mellett a Havila Hotel Geiranger is egy fontos helyszíne a filmnek. Kristian felesége, Idun (Ane Dahl Torp) itt dolgozik és itt sikerül egy bunkerben elbújnia, amikor a szökőár érkezik.

7. Dűne


A Dűne, a népszerű sci-fi regény filmes adaptációja, amelyet Denis Villeneuve rendezett, és az év végén fog a mozikban vászonra kerülni. A történet egy tehetséges fiatalemberről szól, akinek az univerzum egyik legveszélyesebb bolygójára kell utaznia, hogy megvédje a családja és az emberei jövőjét. Az első hivatalos fotókon Timothée Chalamet-et láthatjuk Paul Atreides főszerepében és éppen a szülő bolygóján, a Caladanon sétál, mielőtt az Arrakisra indulna. A gyönyörű tengerpart a zöld hegyekkel a háttérben olyan benyomást kelt, mintha Hawaii-on lennénk, azonban a felvételek igazából Norvégiában készültek. A Nordfjord északnyugati részén, a Stadlandet félsziget nyugati partján fekszik ez a lélegzetelállító hely.

8. Star Wars: A birodalom visszavág


Ahogy a Star Wars univerzum egyre tovább terjeszkedik, az eredeti trilógia helyszínei ikonikussá válnak. Ezek között szerepel a jégbolygó Hoth, ahol Darth Vader felfegyverzett erői lenyomozzák az ellenállók új titkos bázisát az ötödik epizódban, A birodalom visszavágban. A legendás jelenetek, amelyekben Han Solo (Harrison Ford) és Luke Skywalker (Mark Hamill) szembeszáll a hideggel és Galaktikus Birodalom támadásával, Norvégiában játszódnak. Valójában, 1979-ben Finse városkában és környékén, a Hardangerjøkulen gleccser szélén vették fel őket. A Finsevatnet-tó körül számtalan túraösvény és gleccser található.

9. Ragnarök


A Ragnarök az északi mitológiában az istenek bukásának a legendája. Az ugyanezen a néven futó Netflix szériában azonban ezek az istenek és óriások modern idők konfliktusaival találják szemben magukat. A történet Eddán játszódik, ahol a testvérpár, Magne David Stakston) és Laurits (Jonas Strand Gravli) a megözvegyült édesanyjukhoz térnek vissza. A kis fjordparti város azonban rejtélyes környezeti csapásoktól szenved. A tehetős Jutul család nem nézi jó szemmel, hogy Magne elkezd nyomozni az ügyben és hirtelen természetfeletti erőre tesz szert.
Majdnem minden jelenet a kikötőtől az iskoláig Oddában lett felvéve. A város a Sørfjordnál fekszik, ami a Hardangerjord egyik elágazása. A Jutul család területét leszámítva a helyszíneket egyáltalán nem változtatták meg.

10. Mission: Impossible – Utóhatás


Amennyiben meg szeretnénk látogatni azt a sziklát, amelyről a titkosügynök Ethan Hunt (Tom Cruise) lóg lefelé, jobb, ha nem félünk a magasságtól. A Hunt és a gonosz John Lark (Henry Cavill) között zajló csata a Mission: Impossible – Utóhatás legvégén egy 600 méter magas borotvaéles kőszikla tetején folyik a Himalájában, Kasmírban. A valódi helyszín azonban a Norvégiában található híres Prédikálószék. A legrövidebb úton két óra alatt lehet feljutni a sziklához, aminek a végén a gyönyörű Lysefjord panorámája tárul elénk. Alternatívaként, alulról egy Stavangerből induló hajókirándulás során is megnézhetjük ezt a természeti csodát. Tom Cruise láthatóan élvezte a forgatást Norvégiában és nemrégiben bejelentették, hogy visszatér az országba a fjordokhoz a filmsorozat következő részének a forgatására, amely feltehetően az Åndalsnes régióban fog folyni.

Látogasson el velünk Norvégiába bármelyik csoportos vagy egyéni utazásunkon és merüljön el a lenyűgöző északi tájak természeti sokszínűségében!

NORVÉGIAI CSOPORTOS ÉS EGYÉNI AJÁNLATAINK

Forrás: visitnorway.com

Képek: filmtourismus

Szólj hozzá!

Izgalmas szabadtéri múzeumok a nagyvilágból

2022/03/11. - írta: Bono Utazási Központ

Bárhol is legyünk a világon, a múzeumok leginkább a történelem, a tudomány, a művészet és a kultúra lenyomatai – ezen felül azonban izgalmas és tartalmas kikapcsolódást ígérnek a látogatók számára. Sok helyen semmi sem szab határt a fantáziának - ebben főleg a szabadtéri múzeumok járnak az élen, ahol a közönség nem csak egy épület falai között, hanem annak határait túllépve, a látnivalókkal körülvéve szerezhet új ismereteket, tapasztalatokat és főleg: élményeket. Nem meglepő tehát, hogy ezek a múzeumok a népszerűségi rangsorban mind előkelőbb helyre kerültek az évek során.

1. Luxor, Egyiptom

Egyiptomról első hallásra rögtön a piramisok jutnak eszünkbe, azonban az ország ennél sokkal többet kínál. A Kairótól mintegy 700 km-re délre fekvő Luxorban hatalmas területen ősi templomok romjai, kolosszális szobrok és fenséges oszlopcsarnokok között sétálhatunk, ráadásul a közelben találhatók a legendás Királyok völgyének sírkamrái is. Itt akarva-akaratlanul is beszippant bennünket a történelem.

2. Vigelandsparken, Oslo, Norvégia

A norvég főváros egyik legizgalmasabb látnivalója a Vigeland szoborpark: gyakorlatilag egy park a parkban. Gustav Vigeland 212 bronz, gránit és öntöttvas alkotása mellett rendszeresen szerepet kapnak időszakos kiállítások is.

3. Naosima, Japán

Naosima ragyogó kék tenger és hófehér homokos strandok ölelésében fekszik, Honsú és Sikokú szigetek között. Az idilli környezet nem csak strandolásra csábít, hiszen itt kapott helyet Japán egyik különleges látványossága, egy kortárs művészeti múzeum. Az épületek és galériák többsége – földalatti létesítmények, pavilonok és egy szoborpark – Ando Tadaó elismert oszakai építész nevéhez fűződik.

4. Boszorkányok dombja, Litvánia

A Raganų kalnas, vagyis a „Boszorkányok dombja” igazi kuriózum a Balti térségben. Fából, ősi módszerrel faragott szobrok sorakoznak az erdőben, melyek sárkányokat, koboldokat, tündéreket és boszorkányokat ábrázolnak, egyesítve az ország népi hagyományait a pogány szokásokkal. Nem véletlen, hogy ez a varázslatos helyszín ad otthont a litván Szentivánéji fesztiválnak. A kiállítás rendszeresen bővül új alkotásokkal, jelenleg 80 „lakója” van.

5. Oficina Brennand, Recife, Brazília

A közel 2 000 alkotásnak otthon adó szoborpark, műhely és múzeum a brazíliai Recife városának ékessége. A képzőművészet több ágában is jeleskedő Francisco Brennand munkái – szobrok, mozaikok, festmények és rajzok – hűen tükrözik a művész élethosszig tartó megfigyeléseit és tapasztalatait az idő és az élet eredetének vonatkozásában.

6. Göreme, Törökország

A Göreme Nemzeti Park Kappadókia szívében található és változatos sziklaképződményeiről ismert világszerte. A vulkáni tufába vájt barlangoknak és templomoknak különösen a bizánci időben volt fontos szerepük. A hatalmas területen – ahol a 4. század környékén a szerzetesi élet is jelentős volt - templomok, kápolnák, étkezők, szerzetesi lakások, raktárak és borkészítő helyiségek maradványait, illetve néhány csodás, jó állapotban megmaradt freskót is felfedezhetnek a látogató.

7. Goldwell, Rhyolite, Amerikai Egyesült Államok

A nevadai sivatag közepén, szürreális és színes tájban húzódik meg a Goldwell Szabadtéri Múzeum. 1984-ban a belga művész, Albert Szukalski itt értelmezte újra életnagyságúnál is nagyobb „szellemszobraival” da Vinci Utolsó vacsoráját. Az évek során egyre több műalkotással bővült a múzeum, egy élettel teli szabadtéri szoborparkot létrehozva az addig lakatlan szellemvidéken.

8. Inhotim Intézet, Brumadinho, Brazíla

A brazíliai Brumadinhóban található, lenyűgöző Inhotim Intézet egy művészeti múzeum és egy botanikus kert elegye, a legnagyobb szabadtéri múzeum a világon. Az ország számos modern és kortárs alkotásának otthona az atlanti esőerdők és a „cerrado” (trópusi szavanna) határvidékén található. A nemzetközi jelentőségű művészek képei, szobrai és installációi mellett a különféle növények és virágok önmagukban is művészeti értékekkel bírnak – sehol máshol nem tapasztalható élménye a művészet és a természet keveredésének.


forrás: thetravel.com

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása