A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Miért éppen Kolumbia?

2023/09/04. - írta: Bono Utazási Központ

1. Sokkal biztonságosabb, mind gondolnánk.

A 21. század elején drogkartellek közötti leszámolásokról és gerilla háborúkról szóltak a kolumbiai hírek, amelyre a népszerű Netflixes sorozat, a Narcos is ráerősített. Valójában az utóbbi évtizedben hihetetlen változáson ment keresztül az ország, a drogkartelekkel leszámoltak, az utcai erőszak szinte teljesen eltűnt, a fontosabb gerillamozgalmakkal kiegyezett a kormányzat, így az ország túlnyomó része ma már meglepően biztonságosnak számít.

2. A tömegturizmus még nem fertőzte meg az országot, sok a (viszonylag) érintetlen terület – egyelőre.

Kolumbiát most kezdik felfedezni a külföldi utazási ügynökségek, „felkapott” utazási célpontnak számít, az ország egyre előkelőbb helyen szerepel a TOP utazási desztinációk között. Az éttermekben, múzeumokban jellemzően helyiekkel vagyunk körülvéve, a látványosságoknál nem kell végtelen sorokat kiállnunk.

3. Bogota, a vibráló világváros.

Aki akár csak 5 éve járt Bogotában, rácsodálkozik a szembetűnő változásokra: a rengeteg nemrég nyílt bárra és étteremre, a bájos kis butikhotelekre. A koloniális és a modern, kortárs művészeti alkotásokra, a Montserrat hegyéről évezett panorámára, vagy a végtelen fajtájú trópusi gyümölcsöt-zöldséget kínáló Paloquemao-piacra.

4. A természet és a gasztronómia sokszínűsége a „Kávé háromszögben”.

Az Andok szelídebb lejtőin elterülő Kávé régió nemcsak világklasszis kávéjáról, hanem a változatos és buja vegetációjáról is ismert. Egy kávéültetvényen történt látogatás során az elmaradhatatlan kóstolás mellett megismerhetjük a kávékészítés titkait is a cserjétől a csészéig.

5. A Valle de Cocora, az óriás viaszpálmák hazája.

A kávérégió közvetlen szomszédságában található Cocora-vögy az óriás viaszpálmák hazája. Az akár 60 méteresre is megnővő karcsú faóriások jelentőségét mutatja, hogy az ország címerében is megtalálhatók. A völgy Kolumbia egyik legnépszerűbb természeti látványossága, ahol az attraktív pálmaligetek mellett közelebbről megismerhetjük a köderdők és a magashegyek élővilágát is.

6. Cartagena, a karibi világ koronagyémántja.

Kolumbia legismertebb karibi nyaralóhelye igazi ékszerdoboz: gyönyörű, jól karban tartott koloniális óvárossal, színpompás házakkal, üzletekkel, hotelekkel. A kalandos történelmű karib-tengeri kikötővárost az UNESCO is oltalma alá vette. Látogassunk el a hatalmas San Felipe erődbe, majd a La Popa kolostorba, amely egyben a város legszebb kilátópontja. Később sétálgassunk az örökké élettel teli városfalon, vagy csak vesszünk el a vibráló kis utcák labirintusában.

7. Egyedülálló graffitiművészet.

Miután az önkormányzatok az elmúlt évtizedben dekriminalizálták a graffitizők tevékenységét, az utca művészei birtokukba vették a nagyvárosok szabad falfelülteit. Bogotá vagy Medellin egyes negyedei így változtak szabadtéri művészeti galériává. Egyik-másik „utcaművész” mára világhírű alkotóvá nőtte ki magát, de színpompás alkotásaik örökre velünk maradnak a nagyvárosok utcáin.

8. Medellin város – a megújulás jelképe.

Az Örök Tavasz városa, Medellín (ejtsd medizsín). Az ország második legnagyobb városa a 80-as években még a helyi drogkartellről volt ismert, de mára már megszabadult Escobar rossz szellemétől. Jelentős összegeket költöttek infrastruktúrára, oktatásra és öko-programokra, melyek nyomán a kontinens egyik legvirágzóbb központjává, a turisták által felkapott célponttá vált. Ottjátunkkor betekintést nyerhetünk ebbe a példaértékű átalakulásba, ha ellátogatunk az egykori nyomornegyedbe, a Communa 13 favellába. A hely ma már a turisták kiszolgálásából él, rengeteg helyi művész kínálja portékáját, hangulatos kávézók, bárok kérik figyelmünket, melyre azonban a színpompás graffitik vagy a favella tetejéről elérhető pazar kilátás is igényt tart. A fejlődés csalhatatlan jele a favellát behálózó mozgólépcső-hálózat és a városban található számtalan kötélpályás felvonó ("Metrocable") is.

9. A Tayrona Nemzeti Park, a Karib-tenger parvidékén.

A nemzeti park buja őserdőkkel szegélyezett lenyűgöző tengerpartjai igazi karibi hangulatot árasztanak. A képeslapra kívánkozó partszakaszokat – ahol természetesen meg is mártózhatunk a Karib-tenger kellemes habjaiban - majmok és papagájok „énekétől” hangos erdőségek kötik össze.

10. A csodálatos kolumbiaiak.

Kolumbia lakói a világ legbarátságosabb emberei közzé tartoznak, akik rendkívüli figyelemmel és kedvességgel fordulnak a külföldiekhez. Izgatottan fognak nekünk mindent megmutatni, elmesélni vagy készséggel segíteni – ha akarjuk, ha nem. Laza, életvidám emberek, akik mindig készen állnak egy kis mókára, de szerfelett büszkék is az országukra, kultúrájukra, történelmükre.

+1. Pont van egy szervezett utazásunk Kolumbiába:

Kolumbiai gyöngyszemek – az Andok lejtőitől a karibi partokig

forrás: almazjourneys.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr8818207353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása