A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Szigorítanak az olasz strandok

2023/06/22. - írta: Bono Utazási Központ

Olaszország két legnagyobb szigete, Szicília és Szardínia többek között a fluoreszkáló kék vizeiről és a pazar természeti környezetben fekvő, érintetlen strandjairól ismert. A népszerűségnek azonban ára van: a tengeri- és tengerparti környezetet megviselte az évtizedek óta tartó folyamatos zsúfoltság – az állandó tömeg, a hegyekben álló szemét, a homok csökkenése miatti egyre kopárabb partszakaszok jelentősen rontják a strandolás élvezeti értékét. Idén nyártól azonban a helyi hatóságok komoly lépéseket tesznek a természeti környezet megóvása érdekében, szigorú napi látogatottsági korlátozások bevezetésével. 

A szardíniai Cala Mariolu egyike a legnépszerűbb olasz strandoknak, amely a nyári csúcsidőszakban körülbelül 300 000 látogatót fogad. Az intézkedés négy strandot érint: Cala dei Gabbiani és Cala Biriala partjai napi 300 főt fogadhatnak, Cala Goloritze csupán napi 250 látogatóval számol, a legnagyobb strand Cala Mariolu, pedig 700 vendéggel. A csak gyalog vagy hajóval megközelíthető Cala Goloritze strandolóinak 6 eurós belépődíjat kell fizetniük. A nyaralóknak legalább 72 órával a látogatás előtt le kell foglalniuk a helyüket ezeken a helyeken a Cuore di Sardegna (Szardínia szíve) nevű mobilalkalmazáson keresztül. Továbbá utasonként 1 eurós díjat kell fizetni minden itt kikötő hajóra vagy gumicsónakra. „Meg kell védenünk ezt a paradicsomot és törékeny ökoszisztémáját” – teszi hozzá Stefano Monni, a közeli Baunei település polgármestere. A környék vizei és a hozzájuk tartozó partszakaszok a védett állat- és madárfajok miatt európai érdeklődésre tartanak számot. „Határokat kell állítani, különben minden összeomlik”.

forrás: cnn.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr3218151300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása