A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Utazzunk a messzi múltba!

2022/11/14. - írta: Bono Utazási Központ

Földünk egy ezerarcú ékszerdoboz, telis-tele festői tájakkal, csodálatos nemzeti parkokkal, időtálló építészeti remekekkel, melyeket sokan sokféleképpen rangsorolnak. Léteznek listák a legszebbnek tartott látnivalókról, a legmagasabbakról, a legdrágábbakról, a leglátogatottabbakról, a kihagyhatatlanakról és még sorolhatnánk.

Mi most a látnivalók kora alapján teszünk egy kitekintést a nagy világba. Olyan, a messzi múltba visszanyúló látnivalókat kerestünk, melyek az általunk szervezett csoportos utazások során is megtekinthetők.

Olaszország sarkán található Puglia tartomány olajfa ültetvényein matuzsálemi korú fák élnek és határozzák meg ennek a régiónak a látképét. Karbon izotópos vizsgálatok igazolják, hogy található itt 2000 éves fa is, sőt 3000 éves is, melynek még van termése.
Csoportos utazás Dél-Olaszországba: részletek itt.

Petra a Jordániában található romváros. Neve görögül sziklát jelent. Egykor ezen sziklafalak karavánközpontnak adtak helyet, melynek virágkora i.e.200-i.sz.100 közé, építése pedig i.e.6. századra tehető. Az itt élő nabateusok kőfalakból faragták ki elegáns, monumentális épületeiket, templomaikat, fürdőiket, lakóházaikat és sírboltjaikat.
Csoportos utazás Jordániába: részletek itt.

Angkor, Kambodzsa szívében, a khmer templomok ősi városa a 9. században létrejött Khmer Királyság fővárosa volt 802–1432 között. A 200 négyzetkilométeres őserdőtől megtisztított területen több száz templom és szentély áll – közöttük a világ legnagyobb vallási célú épülete, Angkorwat.
Csoportos utazásunk Kambodzsába: részletek itt.

A kőkori megalitikus Ġgantija templomok romjai a Máltával szomszédos Gozó szigetén találhatók, Xagħra község határában. Nevének jelentése "az óriásnőtől származó". Az itt álló hasonló templomok közül a Ġgantija déli temploma volt az első, és ez a világ legidősebb szabadon álló emberi építménye. A helyi hagyomány szerint egy óriásnő, Sansunna (a névben a bibliai Sámson neve ismerhető fel) építette, innen ered a komplexum neve (ġgant jelentése óriás). Figyelembe véve, hogy a kerék feltalálását megelőzően épült a templom és egyes kövei elérik az 50 tonnát is, a közhiedelem úgy tartja, hogy óriások építették azt.
Csoportos utazásunk Máltára: részletek itt.

A grúz borok feltehetően a történelem legrégebbi borai. A bor sok nyelvben használt neve is (wine, Wein, vino, stb.) is a grúz „ghvino" szóból származik minden bizonnyal. A borkészítés hagyományos módszere a grúz vidékről terjedt el Mezopotámia, Egyiptom, Görögország felé.
Az ősi borkészítési eljárás nagyjából ez volt: a (vad)szőlő kipréselt levét méhviasszal lezárt agyagedényekben, grúzul kvevrikben a földbe ásták, hogy ott állandó, alacsony hőmérsékleten végbemenjen az erjedés. A Dél-Kaukázusban a mai napig sokan művelik a borkészítésnek ezt az ősi módját. A lakóházuk mellett egy külön kis épületben (marani) ássák el a kvevriket. Apollóniosz Rhodiosz, Sztrabón és Prokopiosz is megemlíti Grúzia borkészítő szakértelmét és mint az első ismert termesztett szőlőfajták és borok földjét.
Csoportos utazásaink Grúziába: részletek itt.

 

Források: ng24.hu, wikipedia.org, kvevri.org

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr5617978086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása