A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Izgalmas szabadtéri múzeumok a nagyvilágból

2022/03/11. - írta: Bono Utazási Központ

Bárhol is legyünk a világon, a múzeumok leginkább a történelem, a tudomány, a művészet és a kultúra lenyomatai – ezen felül azonban izgalmas és tartalmas kikapcsolódást ígérnek a látogatók számára. Sok helyen semmi sem szab határt a fantáziának - ebben főleg a szabadtéri múzeumok járnak az élen, ahol a közönség nem csak egy épület falai között, hanem annak határait túllépve, a látnivalókkal körülvéve szerezhet új ismereteket, tapasztalatokat és főleg: élményeket. Nem meglepő tehát, hogy ezek a múzeumok a népszerűségi rangsorban mind előkelőbb helyre kerültek az évek során.

1. Luxor, Egyiptom

Egyiptomról első hallásra rögtön a piramisok jutnak eszünkbe, azonban az ország ennél sokkal többet kínál. A Kairótól mintegy 700 km-re délre fekvő Luxorban hatalmas területen ősi templomok romjai, kolosszális szobrok és fenséges oszlopcsarnokok között sétálhatunk, ráadásul a közelben találhatók a legendás Királyok völgyének sírkamrái is. Itt akarva-akaratlanul is beszippant bennünket a történelem.

2. Vigelandsparken, Oslo, Norvégia

A norvég főváros egyik legizgalmasabb látnivalója a Vigeland szoborpark: gyakorlatilag egy park a parkban. Gustav Vigeland 212 bronz, gránit és öntöttvas alkotása mellett rendszeresen szerepet kapnak időszakos kiállítások is.

3. Naosima, Japán

Naosima ragyogó kék tenger és hófehér homokos strandok ölelésében fekszik, Honsú és Sikokú szigetek között. Az idilli környezet nem csak strandolásra csábít, hiszen itt kapott helyet Japán egyik különleges látványossága, egy kortárs művészeti múzeum. Az épületek és galériák többsége – földalatti létesítmények, pavilonok és egy szoborpark – Ando Tadaó elismert oszakai építész nevéhez fűződik.

4. Boszorkányok dombja, Litvánia

A Raganų kalnas, vagyis a „Boszorkányok dombja” igazi kuriózum a Balti térségben. Fából, ősi módszerrel faragott szobrok sorakoznak az erdőben, melyek sárkányokat, koboldokat, tündéreket és boszorkányokat ábrázolnak, egyesítve az ország népi hagyományait a pogány szokásokkal. Nem véletlen, hogy ez a varázslatos helyszín ad otthont a litván Szentivánéji fesztiválnak. A kiállítás rendszeresen bővül új alkotásokkal, jelenleg 80 „lakója” van.

5. Oficina Brennand, Recife, Brazília

A közel 2 000 alkotásnak otthon adó szoborpark, műhely és múzeum a brazíliai Recife városának ékessége. A képzőművészet több ágában is jeleskedő Francisco Brennand munkái – szobrok, mozaikok, festmények és rajzok – hűen tükrözik a művész élethosszig tartó megfigyeléseit és tapasztalatait az idő és az élet eredetének vonatkozásában.

6. Göreme, Törökország

A Göreme Nemzeti Park Kappadókia szívében található és változatos sziklaképződményeiről ismert világszerte. A vulkáni tufába vájt barlangoknak és templomoknak különösen a bizánci időben volt fontos szerepük. A hatalmas területen – ahol a 4. század környékén a szerzetesi élet is jelentős volt - templomok, kápolnák, étkezők, szerzetesi lakások, raktárak és borkészítő helyiségek maradványait, illetve néhány csodás, jó állapotban megmaradt freskót is felfedezhetnek a látogató.

7. Goldwell, Rhyolite, Amerikai Egyesült Államok

A nevadai sivatag közepén, szürreális és színes tájban húzódik meg a Goldwell Szabadtéri Múzeum. 1984-ban a belga művész, Albert Szukalski itt értelmezte újra életnagyságúnál is nagyobb „szellemszobraival” da Vinci Utolsó vacsoráját. Az évek során egyre több műalkotással bővült a múzeum, egy élettel teli szabadtéri szoborparkot létrehozva az addig lakatlan szellemvidéken.

8. Inhotim Intézet, Brumadinho, Brazíla

A brazíliai Brumadinhóban található, lenyűgöző Inhotim Intézet egy művészeti múzeum és egy botanikus kert elegye, a legnagyobb szabadtéri múzeum a világon. Az ország számos modern és kortárs alkotásának otthona az atlanti esőerdők és a „cerrado” (trópusi szavanna) határvidékén található. A nemzetközi jelentőségű művészek képei, szobrai és installációi mellett a különféle növények és virágok önmagukban is művészeti értékekkel bírnak – sehol máshol nem tapasztalható élménye a művészet és a természet keveredésének.


forrás: thetravel.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr7817777958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása