A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Az UNESCO legújabb világörökségi helyszínei

2022/02/11. - írta: Bono Utazási Központ

Az UNESCO, azaz az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete minden évben tartott ülésén dönt a világörökségi helyszínek listájának bővítéséről. Ahhoz, hogy egy helyszín vagy épület felkerüljön, jelentős kulturális, történelmi és/vagy természeti jelentőségűnek kell lennie - ilyenek például az Angkor Wat (Kambodzsa), az ausztráliai Nagy-korallzátony vagy a perui Machu Picchu romvárosa. 2020-ban a járvány miatt elmaradt az UNESCO ülése, így 2021-ben rekordszámú, 34 helyszínnel (29 kulturális és 5 természeti) bővült a világörökségek listája.
Megmutatjuk a 13 legérdekesebbet!


1. Padova freskói, Olaszország
Olaszország telis-tele van csodás műremekekkel, de az UNESCO legutóbb Padova 1302 és 1397 közötti, összesen 8 vallási és világi, freskó ciklust (adott témában festett freskósorozatot) tartalmazó épületét tüntette ki a címmel. Ezek jól reprezentálják a freskóművészet kifejezési módjának 14. századi fejlődését.


2. Ivindo Nemzeti Park, Gabon
Az Észak-Gabonban, az Egyenlítőn fekvő 3 000 km²-es Ivindo Nemzeti Park lett Gabon második világörökségi helyszíne. A parkban a sok-sok folyó, vízesés, zúgó és az esőerdők mellett számos állatfaj (krokodil, elefánt, leopárd, gorilla) is óriási populációval képviseli magát.


3. Chankillo csillagászati komplexum, Peru
A több mint 2300 éves észak-perui Chankillo csillagászati komplexum az amerikai kontinens legősibb obszervatóriuma. A 13 kőtoronyból és két megfigyelőpontból álló helyszínről a Nap éves mozgását figyelték meg, és a precíz elhelyezésnek köszönhetően legfeljebb 1-2 nap eltéréssel tudták kiszámítani a pontos dátumot.


4. Atlántida temploma, Uruguay
A Montevideótól kb. 50 km-re keletre található Atlántida templomát az uruguayi Eladio Dieste tervezte 1960-ban. A hullámzó külső falakkal és csigalépcsővel rendelkező karakteres téglaépület Latin-Amerika 20. század végi építészetének jelentős példája.


5. Kaeng Krachan erdőség, Thaiföld
A Kaeng Krachan hatalmas erdeje a thaiföldi-mianmari határvidéken rendkívül gazdag trópusi vegetáció otthona, továbbá olyan veszélyeztett állatfajok lakják, mint a sziámi krokodil, ázsiai elefánt, barna teknős és az ázsiai vadkutya. A leopárd és tigris mellett további 6 macskaféle él itt.


6. Nizza, Franciaország
Az UNESCO valószínűleg legismertebb új helyszíne a tengerparti Nizza (Nice), melyet "a Riviéra téli üdülőjének" tartanak. A város a 19. század elején az angol és orosz arisztokrácia kedvenc úticélja lett, a téli hónapokban is kellemesen meleg időjárásának köszönhetően. Az UNESCO-védelem azt is jelenti, hogy a városfejlesztés szigorúan korlátozva lesz a Promendade des Anglais mentén és az óvárosban, a városkép megőrzését biztosítandó.


7. Japán déli szigetei
Ez az összesen 427 km²-es terület Japán délnyugati részén - Amami-Osima, Tokunosima, Okinawa és Iriomote egyes részei - teljesen lakatlan, így a biodiverzitás rendkívül gazdag: veszélyeztetett emlősök, hüllők, madarak és számos őshonos növényfaj számára előnyös az UNESCO által újonnan biztosított nemzetközi védelem.


8. As-Salt, Jordánia
A valószínűleg a vaskor óta benépesített As-Salt a Jordán folyó keleti partjának élénk kereskedőközpontja volt. Különösen az ottomán uralom idejében volt jelentős, amikor a szomszédos országokból kézművesek és gazdák telepedtek itt le, felvirágoztatva az addig jelentéktelen települést. A város magja kb. 650 történelmi épületet tartalmaz. A környékbeli termékeny földeken még ma is szőlőt és olívát termesztenek.


9. Európa nagy fürdővárosai
Ez az új nevezés 11 várost tartalmaz 7 európai országból: Baden bei Wien (Ausztria); Spa (Belgium); Františkovy Lázně, Karlovy Vary és Mariánské Lázně (Csehország); Vichy (Franciaország); Bad Ems, Baden-Baden és Bad Kissingen (Németország); Montecatini Terme (Olaszország) és Bath (Egyesült Királyság; a képen). Ezek a városok mind természetes ásványvízforrások körül fejlődtek ki és a kora 18. századtól az 1930-as évekig aranykorát élő európai fürdőkultúra központjai voltak.


10. Quanzhou, Kína
Quanzhou a 10. és 14. század között működő "tengeri Selyemút" egyik legfontosabb kínai kikötője volt. Kereskedők és felfedezők (köztük Marco Polo) özönlöttek ide a világ minden tájáról, és a különböző vallások és kultúrák békés együttélésének bizonyítékai városszerte megfigyelhetők. A 22 helyszínen található látnivalók közé iszlám síremlékek, taoista szobrok és buddhista templomok is tartoznak.


11. Cordouan világítótorony, Franciaország
A délnyugat-franciaországi Cordouan világítótornyot nehéz eltéveszteni: a Gironde torkolatából égbe törő, vízköpőkkel díszített mészkőépület a 16. század végén épült. A Royan kikötőjéből induló hajótúrák során testközelből is megcsodálható a torony, de apálykor akár a homokpadon is elsétálhatunk oda.


12. Jože Plečnik épületei, Ljubljana, Szlovénia
Nehéz olyan sarkot találni Ljubljanában, ahol ne a Jože Plečnik által tervezett építménybe botlanánk - a városra gyakorolt hatása Gaudihoz és Barcelonához hasonlít. A két világháború közti években Plečnik számos középülettel és zöldfelülettel járult hozzá a város új, büszkén szlovén identitásának kialakításához. Leghíresebb munkái a Hármas híd, a Žale temető, a Nemzeti és Egyetemi Könyvtár és a Ljubljanica folyó menti fedett piaccsarnokok.


13. Sítio Roberto Burle Marx, Rio de Janeiro, Brazília
A Rio de Janeiro nyugati részében fekvő Sítio Roberto Burle Marx botanikus kertje több mint 3 500 növényfajjal büszkélkedhet. A Roberto Burle Marx tájépítész/művész 40 évi munkáját dicsérő park az első modern trópusi kert, mely a Világörökségi helyszínek listájára felkerült.


forrás: Condé Nast Traveler

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr6217410908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása