A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Rejtély a Loire-völgyben

2021/07/19. - írta: Bono Utazási Központ

Alig két évvel ezelőtt ünnepelték a híres festő, Leonardo da Vinci halálának 500. évfordulóját a Loire folyó déli részén található városkában, Amboise-ban. Ugyanúgy 1519-ben kezdődött a lenyűgöző Château de Chambord építkezése is, amely mindössze 50 km-re keletre található Amboise-tól és amely a Loire-völgyi kastélyok közül a legnagyobb és sokan a leglenyűgözőbb példájának tartják a francia reneszánsz és középkori megújulás építészetének.

A kastély az UNESCO világörökség része és több mint 400 szoba található meg benne, beleértve a recepciós helyiségeket, a konyhákat és a király lakosztályokat is. Azt azonban a mai napig homály fedi, hogy ki volt az eredeti megálmodója ennek a grandiózus kastélynak. A kastély megépítése I. Ferenc király megbízásából történt, de az építési terveknek és a megalkotójának nyoma veszett.

 

Egyesek meggyőződéssel állítják, hogy Leonardo befolyása tagadhatatlan a kastélyon: a díszes homlokzat, az elemes belső tér, a rácsszerű elrendezés fémjelzik az általa képviselt eleganciát és képzeletbeli logikát és valóban, maga a kastély is úgy hirdeti magát, mint „átitatva Leonardo szellemével”. De ez korántsem jelenti azt, hogy ő volt a kastély építője, hiszem semmilyen bizonyíték nem áll a rendelkezésünkre.

1516-ban Leonardo otthagyta római stúdióját, hogy I. Ferenc udvarában „a király első festője, mérnöke és építésze” legyen. Leonardo ezelőtt egy évvel találkozott Bolognában az elbűvölő, fiatal Ferenccel és magával ragadta az új király pártfogásának az ígérete, ezért a Château du Clos Lucé-ba utazott, Amboise-ba, ahol élete hátralévő részét töltötte. Franciaországi tartózkodása során pár megbízást is elfogadott, azonban nem titkolt szándékkal: egy királyi rezidenciát tervezett, amelynek mérete egy kisebb városéhoz hasonló, amely praktikusként és dekoratívként mutatja be az építészet forradalmi vívmányait.

Az 1490-es évek elején Leonardo építészetre és gépészetre képezte magát, mondja Pascal Brioist, a Tours Egyetem tudományos történésze, akinek a Leonardo Da Vinci vakmerősége c. könyve Leonardo és a Chambord kastély viszonyát vizsgálja. Leonardo hat festménye egy francia kastélyhoz köthető, azonban ezek még a Chambord kastély elképzelése előtt születtek. A festő sajnos egyik festményen sem jelölte, hogy melyik kastélyba szánta ezeket a képeket és a Chambord építésének a kezdete előtt négy hónappal elhunyt. Vajon ezek a vázlatok a bizonyítékok arra, hogy Leonardo volt a megálmodója a hatalmas Chambord-nak?

Erre a kérdésre a választ a mai napig homály fedi, amelyet több szakember is igyekszik feltárni és tovább vizsgálni, hogy vajon minden idők egyik legnagyobb mesterének a kézlenyomata hol található meg a kastélyban.

Amennyiben Ön is szeretné átélni a misztikumot az egyik legszebb Loire-völgyi kastélyban, ajánljuk figyelmébe A Loire menti kastélyok - őszi csoportos körutazás magyar idegenvezetéssel 2021.10.02-05. utazásunkat!

 

Forrás: bbc.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr9816632546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása