A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Szórakoztató érdekességek Skóciáról

2021/04/12. - írta: Bono Utazási Központ

Skócia, Nagy-Britannia legkülöncebb tagja, jellegzetes tájainak, népzenéjének és nemzeti italának köszönhetően egyetlen más országgal sem téveszthető össze. A következőkben néhány érdekességet osztunk meg Skóciáról. Önnek melyik volt újdonság?

Skócia nemzeti állata az unikornis
Az egyszarvú évszázadok óta Skócia szimbóluma, amely az Egyesült Királyság címerében is megjelenik. Az egyszarvú teremtmény létezését 1825-ben cáfolta meg először egy francia természettudós, George Cuvier, egészen addig valódi állatnak hitték. Ennek ellenére a fiktív lény Skócia nemzeti állata maradt, és a 12. század óta használják heraldikai jelképként. A történelem folyamán Anglia és Skócia többször is ellentétben állt egymással. Anglia nemzeti állata az oroszlán, a régi legendák szerint egyetlenegy állat képes csak őt legyőzni, mégpedig az unikornis.

A skótoknak 421 szavuk van a hóra
Egy skót szógyűjtemény (Historical Thesaurus of Scots) 421 különböző szót sorol fel a hóra, ami messze több, mint az inuit nyelvben meglévő néhány tucat. Az enyhe hózáporra éppen úgy külön szó van, mint a nagyméretű hópehelyre vagy az éppen hullani kezdő hóra. Néhány példa: 

flup – ónos eső
snaw – hó
blin-drift  - hófúvás
flindrikin – gyenge hózápor
unbrak – az olvadás kezdete     
spitters – kis cseppek vagy hópelyhek a szélfújta esőből vagy hóból
skelf – nagy hópehely

Legrövidebb kereskedelmi repülőút
A világ legrövidebb kereskedelmi repülőútja két északi skót szigetet köt össze, a Westray és a Papa Westray közötti másfél kilométeres távolságot. A Loganair skót légitársaság üzemeltet itt járatot 90 másodpercre tervezett menetidővel, hetente többször repül kis 8 személyes repülőgépekkel.  Ezt a járatot főként a helyi szigetlakók veszik igénybe, a jegyek akár 14,50 font áron is megvásárolhatók.

Harry Potter otthona 
Az ifjúsági irodalom leghíresebb vörös fejű családja Skóciához kötődik. A Weasleyék - a Harry Potter összes többi szereplőjével együtt - JK Rowling író fantáziájának szüleménye. Rowling Angliában született 1965. július 31-én, de 1993 óta a skót fővárost, Edinburgh városát hívja otthonának. A Harry Potter-könyvek nagy részét Skóciában írta, és a széria számos jelenetét forgatták skót helyszínen, pl. Hagrid kunyhóját és a Roxfort bejáratához vezető hidat a Glencoe-völgyben, a halál ereklyéiben található erdei jelentet a Loch Etive tó északi oldalán, a Roxfort kültéri jeleneteit a Loch Elit tónál. Fort Williamban a Roxfort Express jeleneteit vették föl, a híres viaduktot Glenfinnanban láthatjuk. 

Skót találmányok
Olyan találmányokat és felfedezéseket köszönhetünk a skót nemzetnek, amik megváltoztatták az életünket. Nekik köszönhetjük a penicillin és az inzulin felfedezését, a gőzgépet, az első motoros hajót, a kerékpárt, a telefont, a TV-t, a vízöblítéses (angol) WC-t, a kenyérpirítót, vagy azt a vízálló anyagot, ami lehetővé tette az esőkabát elkészítését. A logaritmust, a tizedesjegyek használatát John Napier, skót matematikus találta ki. A statisztikai ábrázolások feltalálását (beleértve a kördiagramot, a vonal grafikont, és a sáv diagramot) pedig William Playfair, skót építésznek köszönhetjük.

Vörös hajúak magas aránya 
Skóciában a legnagyobb a világon a vörös hajúak aránya. Világszerte az emberek kevesebb, mint 2% -ának van vörös haja, Skóciában azonban ez az arány mintegy 13%. A vörös haj sokkal gyakoribb az észak-európai országokban, mint bárhol máshol a világon. Egyesek feltételezik, hogy ennek Észak-Európa viking története az oka, míg mások a kellemetlen időjáráshoz való alkalmazkodással magyarázzák a gyakoriságot: bár a vörös hajú emberek bőre érzékenyebb a leégéssel szemben, ugyanakkor, ha napsugárzás éri őket, hatékonyabban képesek előállítani a D-vitamint, ezáltal kevésbé napfényes helyeken is könnyebben boldogulnak.

A golf otthona 
Skócia a golf otthona, a modern golfjátékokat itt fejlesztették ki, a játék irányító testülete az 1754-ben alapított St. Andrews Királyi és Ősi Golf Klub. A játékot a középkor óta játszák az országban. Skócia nem meglepő módon rengeteg golfpályával rendelkezik (több mint 600 található az országban), ebből adódóan a golfturizmus is meghatározó az országban.

A legmagasabb sövény és hegy 
Skóciában található a világ legmagasabb és leghosszabb sövénye, ami a Guiness Rekordok könyve is nyilvántart. A Meikleour Beech Hedge névre keresztelt sövényt 1745-ben ültették, 30 méter magas és 530 méter hosszan kíséri a mellette futó autóutat.
Az Egyesült Királyság 10 legmagasabb hegye is Skóciában található. A skót felföldön található Ben Nevis Skócia és egyben Nagy Britannia legnagyobb hegyének számít az 1345 méter magasságával.

SKÓCIAI csoportos és egyéni utazásainkat ezen a linken találja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr7216498674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása