A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Andy Scott szobrok Skóciában

2021/02/22. - írta: Bono Utazási Központ

Andy Scott, skót szobrászművész alkotásait több tucat helyszínen lehet megcsodálni, Glasgowtól egészen Ausztráliáig, de a legtöbb köztéri szobra Közép-Skóciát tarkítja. A glasgowi születésű művész egy egyedülálló stílust dolgozott ki szobrai felépítéséhez, amelyben kombinálja a hagyományos figuratív művészeti formákat az újabb gyártási módszerekkel. Scott acélból és bronzból készíti alkotásait. Szobrai a fémes csillogás miatt gyakorlatilag bármilyen környezetben nagyon jól mutatnak, a természetben a nagy kontraszt miatt, a köztereken pedig a városi környezethez passzoló felület révén. 

Leghíresebb alkotása a The Kelpies, egy 30 méter magas lófejpár. Az óriásszobrok egy 350 hektáros park közepén állnak, súlyuk egyenként 300 tonna. A kelta hiedelmek szerint a “kelpie”-k természetfölötti erővel rendelkező lovak voltak, amelyek a skóciai és írországi folyókban és tavakban éltek. A látványos Kelpies-szobrok nemcsak Skócia legismertebb köztéri műalkotása, de egyben Nagy-Britannia legmagasabb szobrászati alkotása is.  

Andy Scott művei olyannyira népszerűek, hogy tematikus útvonalat is hirdetnek Clackmannan megyében, ami könnyen megközelíthető Edinburgh, Glasgow, Perth and Dundee városokból is. Az útvonalon végig haladva az utazók Andy Scott hat egyedi szobrát tekinthetik meg, miközben élvezik a skót tájakat és a kisvárosokat.

Az útvonalon látható szobrok:

This Journey’s Ends  - Ennek az utazásnak a vége

A Marywood körforgalomnál, Clackmannan külvárosában ez a szobor fogadja a sofőröket, amikor behajtanak a megyébe.

River Spirit – Folyó Szellem

Szintén egy körforgalomnál található szobor. A közel 6 méter magas mű egy fából kiemelkedő nőalakot ábrázol. Lombkezeivel a Forth folyó alakját emeli a magasba, miközben a dombok felé néz.

Lifeline - Mentőkötél

Ez a 8 méter magas szobor Alloa várkosközpontjában áll, a környéken lévő művek közül a legmagasabb. Clackmannanshire címerében megjelenő kesztyű inspirálta az óriási kézformát, ami egy nő és egy gyerek figuráját tartja. Ez a szobor az összes mentési és sürgősségi szolgálat előtt tiszteleg, azok előtt, akik sokszor saját életüket kockáztatják, hogy másokon segítsenek.

I Can See For Miles – Mérföldekre ellátok

A szobor Alloa város vonatállomásán található. A dolgozó ember a város ipari múltját szimbolizálja, a fiatal pedig a munkavállalók következő generációját, a város és a környék potenciális jövőjét, ahol több üzleti és munkalehetőség van. A gyermek lényegében felemelkedik az ipari múltból, és a város felé néz.

Air Spirit – Levegő Szellem

A négy méter magas szobrot a River Spirit párjának tervezte. Clackmannanshire természeti táját és gazdag élővilágát szimbolizálja. Nagyon dinamikus szobor, egy férfi alakot ábrázol, amint az Ochil dombok felé halad.

Fox Boy - Rókafiú

A Fox Boy egy fiú és egy róka keveréke, aki kapucnis pulcsit és edzőcipőt visel. A szobor a régi és a modern falusi életet jeleníti meg. Menstrie település környékén sok róka él, a szobrot részben az az érdekes tény insprirálta, hogy régen a gyerekek rókákat tartottak háziállatként a faluban.

Skót csoportos és egyéni utazásainkról bővebb információt ezen a linken talál.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr8816435278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása