A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Kincsek az olasz tengerek mélyén

2021/02/11. - írta: Bono Utazási Központ

A Földközi-tenger kellős közepén fekvő Olaszországot három oldalról tenger határolja, és már az első civilizációk megjelenése óta a kereskedelmi útvonalak középpontjában állt. Ezek tudatában nem meglepő, hogy az ország kulturális örökségének igen jelentős része a tenger – vagy ritkábban folyók és tavak - fenekén található.

A calabriai partoknál kiemelt híres Riace bronzleletek ékes példái ennek a gazdagságnak, de nem ritkák a pun háborúkból fennmaradt emlékek, a föníciai kereskedők amforái vagy egész elsüllyedt városok, mint amilyen a Nápolyi-öböl mélyén fekvő, ma Baiae Régészeti Parkként ismert terület.

A felbecsülhetetlen értékű leletek további védelme érdekében a Kulturális Minisztérium egy önálló főosztályt hozott létre. Az ország történetében eddig nem létező szervezet elsődleges feladata a nemzeti kincsek megóvása, megtartása és a nagyközönséggel való megismertetése.

A víz alatti lelőhelyek feltárása az ország régészeti kutatásainak rendkívül fontos területe, melynek jelentőségét a kulturális miniszter, Dario Franceschini is megerősítette. Az új főosztály központja a dél-olasz Puglia tartományban, Tarantoban lesz - a néhai Magna Graecia területén - de Nápolyban és Velencében is létrehoznak hasonló hivatalokat.

Olaszországi ajánlataink ITT.

forrás: lonelyplanet.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr4116423900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása