A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Kizöldül a Champs Élysées

2021/02/05. - írta: Bono Utazási Központ

Míg sokan úgy tartják, a Champs Élysées a világ legszebb sugárútja – hogy stílusosak legyünk: la plus belle avenue du monde – a helyiek másképp gondolják. A sok sávos úton naponta átszáguldó mintegy 64000 autó miatt sokkal inkább autópálya benyomását kelti, a méregdrága butikok pedig túlságosan hétköznapivá teszik az egyébként hangulatos, fákkal szegélyezett sugárutat. A zajszint itt a legmagasabb Párizsban, és a helyiek – ha egy mód van rá – messze elkerülik a környéket. A helyzet javítása érdekében fogtak össze a párizsi üzleti szféra jeles képviselői és megalakították a Comité Champs Élysées-t. A sugárút újjáélesztéséért még 2018-ban indították kampányukat és javaslataik nemrég kaptak zöld jelzést Anne Hidalgo-tól, a város polgármesterétől.

Az Arc de Triomphe-tól (Diadalív) a Place de la Concorde-ig húzódó, majdnem 2 kilométer hosszú Champs Elysées sugárút ötlete – mely a görög mitológia mennyországáról (Elízium mező) kapta nevét – még a 17. században született. Mára a világ egyik legismertebb főútvonalává vált és látogatók millióit vonzza évente. Hírneve azonban az utóbbi években erősen megkopott és a városvezetés most azt szeretné, hogy ismét régi fényében ragyogjon, közelítve az eredeti elképzelésekhez. A ráncfelvarrás során sokkal több zöld területet kap a sugárút, kiszélesítik a járdákat és több fát ültetnek. Kevesebb sáv lesz az autók számára, bicikli utat hoznak létre és elektromos buszok fognak közlekedni. Abban bíznak, hogy az élhetőbb területnek köszönhetően a helyiek is szívesebben időznek majd itt. 

A tervek szerint a Place de l’Étoile (a Diadalív környéke) nyáron városi stranddal, télen pedig műjégpályával várja a látogatókat, illetve egy kulturális központ is helyet kapna itt. Korábban abban bíztak, hogy a 2024-es párizsi olimpiára mindennel el is készülnek, de most úgy tűnik, a munkálatok azután is folytatódnak. Mindenesetre, izgalmas lesz követni az átalakulást.

  

Forrás: lonelyplanet.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr5716416692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása