A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Zanzibár, a fűszersziget

2021/02/01. - írta: Bono Utazási Központ

Zanzibár időtlen idők óta csábítja az utazókat: fehér homokos tengerpartok, kristálytiszta türkizkék tenger öleli körül a szigetet, valamint afrikai, indiai, arab és perzsa hatások fonódnak össze Stone Town-ban, hogy egy gazdag kulturális háttérben egyesüljenek. Összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, ami minden első, de akár többedjére Zanzibárra utazó hasznára válhat.

Strandok
Zanzibár strandjai okkal olyan híresek, hiszen a finom, fehérhomokos part; a tiszta, türkizkék tenger; a hagyományos arab vitorláshajók jól ismert sziluettje a pasztellszínű ég tükrében; és a pálmafák finom hajladozása a szellőben lélegzetelállító látványt nyújtanak. Akár egy szafari túra utáni pihenésként, vagy önmagában álló úticélként tekintünk rá, Zanzibár keleti és északi strandjai hamisítatlan trópusi paradicsomi hangulatot árasztanak. Minden partszakasznak megvan a sajátos bája. Paje például egy ismert kiteszörf hely, míg Matemwe egy kicsit nyugodtabb hangulatú, amely a finom homokos strandjával és csillogó városi hangulattal csábít. Zanzibár északi részén található Nungwi, ahol a hagyományok keverednek a modern korral: halászhajók indulnak a partokról zsákmányszerzésre. A latin vitorlások az ősi mesterségüket a modern szállodák és bulihelyszínek előtt űzik. A közeli Kendwa valamennyire osztozik Nungwi nyüzsgésében, azonban minden egy kicsit kiterjedtebb, és a helyi strandnak megvan az az előnye, hogy a nap 24 órájában lehet itt úszni. A csendes Pongwe egy kissé elszigetelt, így a legjobb hely, ha egy kicsit a tömegtől szeretnénk elszakadni. Amennyiben a helyiek életébe kívánunk bepillantást nyerni, Jambiani kitűnő választás a hihetetlenül türkizkék tengerével és a napon kifehéredett korallmészkő házaival. Mindegyik strand mindössze egy vagy két órás autóútra található Stone Town-tól.

Stone Town
Zanzibár városa a sziget fő települése, valamint a történelmi óváros Stone Town a szíve és a lelke, továbbá csodálatos helyszín, amennyiben el szeretnénk merülni a sziget ritmusában. A felfedezést érdemes a Forodhani Kerttel kezdeni, amely egy élénk szakasza a tengerpartnak, és ahol a zanzibáriak esténként összegyűlnek megcsodálni a naplementét. Az ételárusítóktól vehetünk helyi különlegességeket: grillezett polipot, urojót (ízletes helyi leves), vagy forró rizstésztából készült kenyeret. A kerttel szemben található a masszív Old Fort, amelyet az ománi arabok építettek 1698-ban, amikor elragadták Zanzibárt Portugáliától. Itt található továbbá a Csodák Háza, amelyről azt tartják, hogy itt vannak Kelet-Afrika legnagyobb faragott ajtói. Érdemes egy kitérőt tenni a Palace Múzeumba is, ahol a 19. századi ománi szultanátus idejével ismerkedhetünk meg. További érdekességek: Aga Khan és Ijumaa mecset, Hamamni perzsa fürdők, és az anglikán katedrális. Utunkat fejezzük be a Darajani piacon, ahol az árusok színes textileket, gyümölcsöket és mindenféle érdekes portékát kínálnak.

Jozani-Chwaka Nemzeti Park
A Jozani a legnagyobb terület, ahol őshonos erdő található Zanzibárban, és ahol megtekinthetjük az egykor az egész szigetet behálózó vegetációt. A nemzeti park híres az itt élő veszélyeztett zanzibári vörös kolobusz majmokról, amik egyedül itt élnek. Az erdő más majom fajtáknak is otthont ad, valamint kormoránok, fülesmakifélék és különböző madarak laknak itt. A Jozani Nemzeti Park könnyen elérhető Zanzibár városából egynapos túra során, vagy érdemes útközben felkeresni két strandolás között.

Fűszer túrák
A régmúltban a fűszerek uralták a gazdaságot Zanzibár szigetén. Mára a kereskedelem háttérbe szorult, azonban érdemes egy félnapos fűszer túrára indulni az ültetvényekre, amelyek a szigetet tarkítják. A túra során megnézhetjük, megízlelhetjük és megszagolhatjuk az itt jellemző különböző fűszereket, gyógynövényeket és gyümölcsöket, köztük a fahéjat, a szegfűszeget, a vaníliát, a szerecsendiót, a jackfruitot és a citromfüvet.

Búvárkodás és snorkelling
Zanzibár északkeleti partjai kiváló lehetőséget biztosítanak a búvárkodásra, hiszen gyönyörű korallzátonyok és csodás színes halrajok fedezhetők fel itt. Stone Town partmenti helyei is lenyűgöző helyszínt nyújtanak a búvároknak, hiszen puhább és kemény korallokat, valamint elsüllyedt hajóroncsokat szemlélhetünk meg. Számítsunk arra, hogy kristálytisztán fogjuk látni a vízalatti világot és a tenger hőmérséklete kellemes, 27°C-os.

Zanzibári útjaink:

(forrás: lonelyplanet.com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr1916411696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása