A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Látogatás a Machu Picchunál

2022/06/15. - írta: Bono Utazási Központ

A modern világ 7 csodája között számon tartott és az UNESCO világörökségi listáján is 2007 óta szereplő romváros kétségtelenül bakancslistás helyen áll a legtöbb utazó számára. Az Andok 2000 métert meghaladó vonulatai között meghúzódó, precízen megtervezett inka település évszázadok óta ámulatba ejti a látogatókat. Az alábbi hasznos tudnivalók a Machu Picchu korábbi látogatóinak tollából származnak:

A települést Peru magaslati esőerdei veszik körül. A gyönyörű, dús vegetáció közel 300 orchideafaj és számos ritka állatfaj otthona. A természet védelme érdekében csak a kijelölt útvonalakon lehet a helyszínt megközelíteni (Inca Trail), a jegyeket pedig már 4-6 hónappal a tervezett utazás előtt érdemes megvenni.

Az inka útvonal (Inca Trail) mellett egy jó alternatíva lehet a kőfejtő útvonal (Quarry Trail). A négynapos túra Cuscóból indul és ott is végződik. Némi kitérővel érhető így el Machu Picchu romvárosa, az út is több kihívást tartogat, ezért inkább gyakorlottabb túrázók választják.

A gyalogtúra helyett a kényelmes vonatozást is választhatjuk Cuscóból. Gyorsabban odajutunk így, és közben is élvezhetjük a gyönyörű vadvilágot. A vonatjegyeket online lehet megvásárolni, az indulás előtt legalább 30 perccel kell az állomáson lenni. A Machu Picchu Pueblo állomásról egy rövid buszozással érjük el a romváros bejáratát.

A terület feltárása óta csupán kétszer engedtek légi járművet leszállni. Először a spanyol királyi pár látogatásakor, a ’70-es években, majd egy évtizeddel később a dél-amerikai államfők találkozóján. Ehhez el kellett mozdítani egy hatalmas kőtömböt, amely azonban olyan mértékben megsérült, hogy nem is tudták már helyreállítani a károkat. Onnantól kezdve a kormány nem engedélyezi a légi járművel történő megközelítést.

A látogatók a növényvilág mellett változatos állatvilágot is megfigyelhetnek. Az itt őshonos medvék az egyetlenek a kontinens déli felén, és rendszerint délután bukkannak fel, amikor már kevesebb a látogató és elcsendesedik a romváros. A másik jellegzetes állat a láma, amelyet jól tudtak háziasítani, és bohókás megjelenésükkel kiválóan szórakoztatják a látogatókat. A madarak közül említésre méltó fajok a vörös szirtimadár és az óriás kolibri.

A látogatás tervezésekor figyeljünk arra, hogy a turisták napi száma korlátozott és a jegyek is egy meghatározott időintervallumban érvényesek, reggel 6 és délután 2 óra között.

Annak érdekében, hogy elkerüljék a tömeget, a Machu Picchun négy különböző útvonalat jelöltek ki. Az első kör a bevezető út mentén, a hegycsúcson kezdődik. A második egy hosszabb útvonal, amely a citadellát veszi célba. A harmadik útvonal a földműveléssel kialakított teraszokon vezet, míg a negyediket követve a Szent térre jutunk el.

A Machu Picchut mindig is szigorú szabályok betartásával lehetett látogatni. A rendkívüli régészeti lelőhely védelme érdekében nem lehet bevinni nagyobb méretű táskákat (a bejáratnál találhatók zárható megőrzők), ételt, esernyőt, szelfi botot, és előzetes engedély nélkül nem használható drón sem.

A főbejáratnál jól kiépített látogatóközpont található, étteremmel, büfével és mosdóval, utóbbiért kb. 1 dollárnyi összeget kell fizetni. A házirend szerint a már belépett látogatók egy alkalommal megszakíthatják a túrát, amit érdemes egy mosdószünetre vagy frissítőre felhasználni. A reggeli jeggyel érkezők azonban dél után már nem léphetnek be újra.

Utolsó helyeink októberi perui csoportos utazásunkon: részletek itt.

forrás: thetravel.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr7717858665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása