A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Európa legszebb vasútvonalai

2022/05/30. - írta: Bono Utazási Központ

Európában született a "repülési szégyen" mozgalom, talán nem véletlenül: a kontinensünk egy kiterjedt vasúthálózat otthona, beleértve néhány igazán látványos útvonalat, melyek önmagukban megérdemelnek egy ott eltöltött vakációt.
Mutatunk tízet a legszebb európai vasútvonalak közül!

1. Derry-Coleraine, Észak-Írország, Egyesült Királyság

A később útifilmjeiről is elhíresült Monty Python-tag, Michael Palin szerint ez a világ egyik legszebb vonatútja - kell ennél több? A 38 perces út Derryből indulva az északír vidéken kanyargó Foyle folyót követi, mely a Benone Strandnél (a képen) éri el az Atlanti-óceánt. A sínek itt közvetlenül a homokos part mellett futnak - aki ellenállhatatlan vágyat érezne egy sétára a strandon, Castlerockban le is szállhat. Ezt követően a vonat újra visszakanyarodik a belső területek felé, immár a Bann folyó mentén. Az egész Ír-sziget legrégebbi, i.e. 7900-7600 közt lakott települése, Mountsandel Fort is a Bann magaspartján fekszik.

Írországi ajánlataink

2. Firenze-Nápoly, Olaszország

Itáliában még az egyik legfontosabb vasútvonal is szemet gyönyörködtető: az ország fő észak-déli vasúti tengelye Milánótól Nápolyig tart, és bár a felső vége nem túl izgalmas (a Pó lapos síkságain keresztül vezet), de Bolognától Firenzéig hegyi alagutakon, majd onnan délre az egyik "legolaszabb" vidéken utazhatunk át. A firenzei Santa Maria Novella állomásról elindulva megpillanthatjuk a híres Dómot, átrobogunk az Arnón, aztán Toszkána szelíd dombjai következnek, majd Umbria és Lazio. Míg balra az Appenninek festői láncai, jobbra Közép-Itália egyik legszebb ókori eredetű városa, Orvieto (a képen) sejlik fel, melyet a tufába vájt épületekkel még az etruszkok alapítottak. Rómába érkezvén elhaladunk az örök város ókori fala mellett, de ha még a vonaton maradunk, a Vezúv lábánál található Nápolyig jutunk.

Olaszországi ajánlataink

3. Barcelona-Montserrat, Spanyolország

A grandiózus Plaça d'Espanya a kezdőpontja a tengerparti Barcelonától a Montserrat lábáig vezető hajmeresztően szép vonalnak, a horizonton csipkés hegyláncokkal. A katalán tájban kígyózó 37 kilométeres vonal végétől a Cremallera fogaskerekű 1892 óta viszi fel a hegyre a látogatókat egy 11. században alapított bencés apátsághoz. Igazán lenyűgöző élmény, mivel az első 4 kilométeren kb. 550 méternyit emelkedünk, de akár tovább is mehetünk: a Sant Joan fogaskerekű még közelebb visz a csúcsokhoz, a felső állomásáról pedig több túraútvonalon elindulhatunk.

Spanyolországi ajánlataink

4. Semmeringbahn, Ausztria

1854-es megnyitása óta a Semmeringbahnt (mely 1998. óta UNESCO világörökségi helyszín) mindig is a legszebbek között tartották számon. Ráadásul Bécs és Velence között is útbaesik, így kiváló lehetőség azoknak, akik a kontinens e két gyönyörű városa között utaznának. Az osztrák Alpokban, Gloggnitz és Semmering között 40 kilométeren kígyózó vasútvonal 16 alagúton, 15 viadukton és több mint 100 hídon keresztül vezet, de a dolgozók számára épült 57 tipikus korabeli ház is híres. A Semmeringbahn Bécs és az akkoriban az Osztrák-Magyar Monarchia fő kikötőjeként ismert Trieszt összekötése céljából épült.

5. Bohinj, Szlovénia

A közel 1300 km-es szlovén vasúthálózat a szomszédos Olaszországot, Ausztriát, Magyarországot és Horvátországot is öszeköti. A bohinji vonal az egyik leghíresebb: ez kötötte össze Prágát és Triesztet, vagy máshogyan fogalmazva Közép-Európa belső területeit az Adriai-tengerrel. A történelmi jelentőségű vonal 28 alagúttal, köztük egy 5300 méteressel, valamint 65 híddal büszkélkedhet. Egyikük, a Soča folyón átívelő Solkan-híd a világ legnagyobb kőből épült vasúti hídja (a képen).

6. Bergensbanen, Norvégia

Az 1909-ban épült bergeni vonal a norvég fővárost kapcsolja össze a fjordvidék központjával. Nem egy rövid vidéki mellékvonal: a látványos 7 órás utazás során Norvégia fennsíkjait, tavait, a kirándulók által is kedvelt hegyeit érinti. A pálya legmagasabb részén található Finse faluja (a képen) csak vonaton érhető el. Myrdalban átszállhatunk a klasszikus norvég tájon magas sziklafalak, buja zöld növényzet és egy látványos vízesés mellett elhaladó, a fjordparti Flåmba leereszkedő hegyivasútra.

Norvégiai ajánlataink

7. Nizza-Ventimiglia, Franciaország-Monaco-Olaszország

A Földközi-tenger csillogó tengerpartjai és néhány legszebb városa - de nemcsak ezért érdekes, hiszen az alig 50 perces vonatúton három országot is érintünk: Franciaországból indulunk, átlépünk a pici Monacóba, aztán újra Franciaország, végül az olasz határon túl ér véget az utazás. A nizzai Riquier állomásról elindulva Art Deco villák, a fák között fel-felbukkanó tenger, sziklatetőkre épült öbölparti városok és a Côte d'Azur leghíresebb városai következnek, köztük Èze, a citromillatú Menton és Monte Carlo. Amikor a virágzó bougainvillea illata megcsapja az orrunkat, onnan tudjuk hogy átértünk Olaszországba.

Franciaországi ajánlataink

8. Szarajevó-Mostar, Bosznia-Hercegovina

A karakteres bosnyák főváros és a turistaparadicsom Mostar közti út is nagyon látványos, de a két órás vonatút még erre is rátesz: zöld hegyek, tűéles sziklák között vezet a smaragd vizű Neretva völgyében zakatolva.

9. West Highland Line, Skócia, Egyesült Királyság

Ha máshonnan nem, a Harry Potter filmekből biztosan ismerős lehet a 30 méter magas Glenfinnan viadukt. Nem véletlenül ez a világ egyik leglátványosabb vasúti utazása, hiszen a Skót-felföldet szeli át Glasgowból Mallaigig (itt kompra szállva a híresen szép Skye szigetére is áthajózhatunk). Az ablakból a Loch Lomond (a képen), a Trossachs Nemzeti Park és a Ben Nevis csúcsa is látszik, de a Rannoch Moor tőzeglápjánál a gímszarvasoknak is integethetünk.

Skóciai ajánlataink

10. Lidköping-Mariestad, Svédország

A repülési szégyen mozgalom hazájában, Svédországban is találunk látványos vasútvonalakat - a Stockholmtól az északi sarkkörön túli Narvikig vezető a legikonikusabb. Ez azonban igen hosszú és tervezést igényel - ha valami rövidebbet szeretnénk, érdemes Lidköpingtől Mariestadig jegyet váltani. Ez az egyvágányú vonal - melyet a vonatozók 2018-ban Svédország legjobbjának választottak - az ország legnagyobb tava, a Vänern partja mentén kanyarog, amit a Kinnekulle fennsíkra felkapaszkodva magasabbról is megnézhetünk. Télen a vonat ablakából szarvasokat és jávorszarvasokat láthatunk, tavasszal a fennsíkot pedíg medvehagyma borítja.

Svédországi ajánlataink


forrás: CNN Travel

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr5517844161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása