A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

A világ legbarátságosabb városai

2022/02/25. - írta: Bono Utazási Központ

A Reader's Choice Awards idei, 34. felmérésén ismét megkérdezték a közvéleményt, többek között a városok "barátságosságáról", azaz hogy hol érezték a turisták leginkább szívesen látottnak magukat. Az egyik helyi nagyon szívélyesen segített eligazodni? Könnyű volt a tájékozódás? Egyszerűen jó érzéseket ("vibe-ot") sugároztak az ott élők? A szavazáson az alábbi 10 várost találták a legszerethetőbbnek.

10. Edinburgh, Skócia
Akár gótikus épületeket, élettel teli éttermeket, akár néhány pohár whiskyt keresünk, Edinburgh-ban megtaláljuk a számításunkat. A skót főváros divatos, pezsgő kultúrájú élete a lakók és a turisták részére egyaránt nagyon vonzó. Hiába világhírű, a helyi összetartó közösségnek és a magánkézben lévő üzleteknek köszönhetően nem vesztette el kisvárosi báját: bármelyik apró pékségbe vagy bárba tévedünk, perceken belül otthon érezzük magunkat.

9. Szingapúr
Szingapúr ideális úticél: rengeteg hotel és galéria áll a turisták rendelkezésére, a világ egyik legbiztonságosabb és legtisztább nagyvárosában. A helyiek többsége beszél angolul, a városállam egyik hivatalos nyelvén, így a nyelvi akadályok sem nehezítik az eligazodást. Aki azonnal szeretne elmerülni a helyi kultúrában, irány egy "hawker center" (ételudvar), ahol megkóstolhatja élete legjobb chilis rákját vagy katong laksáját (csípős garnélarákos tésztalevesét).

8. Isztambul, Törökország
Szövevényes, sokszínű és tele van történelemmel: Isztambul Törökország legjavát nyújtja. A város mindig is a kelet és nyugat, a régi világ és a modernizmus közötti határterületen helyezkedett el. Az izgalmas történelmi látnivalók (Nagy Bazár, Kék Mecset) mellett a legújabb technikai kihívásokat is könnyen leküzdő reptér és számos 2022-ben nyíló modern szálloda és attrakció is várja a látogatókat.

7. Koppenhága, Dánia
Dánia a világ egyik legboldogabb országaként ismert, és ebben Koppenhága szerepe is jelentős: tele van parkokkal, ingyenesen látogatható galériákkal és olyan világhírű éttermekkel, amelyek bárki arcára mosolyt csalnak. Ráadásul az egyik legkerékpárbarátabb városként kevesebb autóforgalommal és egészségesebb lakókkal büszkélkedhetnek. A Tivoli vidámparkjában vagy a rengeteg vendéglátóhely egyikében mi is beszerezhetünk egy adag boldogságot.

6. Dublin, Írország
Bár az ír főváros számos multinacionális vállalatot és nem kevés külföldi bevándorlót odacsábított, de megőrizte a hagyományosan vendégszerető, különösen barátságos ír jellegét. Itt még a legzsúfoltabb utcákon sem fognak félrelökni, de ha lassabb tempóra vágyunk, tegyünk egy kellemes sétát a St. Stephen's Green csodás parkjában vagy időzzünk el egy tányér felett az egyik étteremben. Szinte minden utcában található legalább egy, helyiek és turisták által egyaránt látogatott pub, ahol a vendégszeretet még a sokadik korsó sör után is kitart.

5. Lisszabon, Portugália
Ha először járunk Portugáliában, Lisszabon a tökéletes kezdőpont, hiszen a rengeteg tengerparti kilátópont, történelmi épület, a parkok, a fado éttermek és a mennyei pastéis de nata (tojásos kosárkák) bőven elegek egy egész vakációra.

4. Bangkok, Thaiföld
Világos, miért Bangkok a világ egyik leglátogatottabb városa sok éve: a sokarcú metropolisz kiválóan vegyíti a a történelmet és kultúrát a modern luxussal - a felhőkarcolók évszázados templomokkal és Buddha-szobrokkal osztoznak a város látképében. Mivel sok az attrakció és óriási a forgalom, érdemes megtervezni a látogatásunkat: a Nemzeti Múzeum és a Wat Pho a legszebbek, de az egyik utcai kifőzdét is érdemes kipróbálni.

3. Marrakes, Marokkó
Marokkó régóta nemcsak az afrikai kontinens, de az arab világ kapuja is, Marrakes pedig az egyik legelérhetőbb városa, a régi világ (a medina zegzugos labirintusa és az utcai árusok) és a modern világ (luxushotelek, az Yves Saint Laurent Múzeum) kellemes keveréke. Újabban Afrika kortárs művészetének központjaként szerez magának hírnevet - az érdeklődők az Al Maaden Múzeumban merülhetnek el ebben.

2. San Miguel de Allende, Mexikó
A világ legjobb kisvárosának is megválasztott hegyvidéki San Miguel de Allende bája túlmutat a spanyol gyarmati épületein és színes homlokzatain: a bevándorolt külföldi művészeknek köszönhetően egy változatos és élénk helyi közösség alakult ki, ami azonban a város tengerparttól való távolsága miatt elszigetelt és autentikusan mexikói tudott maradni. Válasszunk a családi kifőzdéktől az ötcsillagosokig terjedő több mint 350 étterem közül, vagy repüljünk vissza az időben a szépen megőrzött macskaköves utcákon.

1. Kralendijk, Bonaire (Holland Antillák)
A Karib-tengeri holland fennhatóságú sziget, Bonaire fővárosa először szerepel a listán. A sziget elsősorban a búvárok és a snorkeling paradicsomaként ismert, pedig a holland nyeregtetős, színes házakkal tarkított óváros üzletei és galériái is megérdemelnek egy kitérőt. Ugyanakkor Bonaire sajátosan kevert kultúrája minden odalátogató számára barátságos környezetet biztosít. Rosie Bell leírása szerint: "Amikor ott jártam, az emberek állandóan a különböző nyelvek, zenei stílusok és nemzeti konyhák között "röpködtek". Tele volt a kultúrák és identitások csodás keverékéből származó emberekkel - igazi kaméleonokkal".

forrás: Condé Nast Traveler

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr8017766166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása