A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Mindent a Fagradalsfjall vulkánról

2021/07/02. - írta: Bono Utazási Központ

900 év elteltével újra aktív egy vulkán az izlandi Reykjanes-félszigeten. 2021. március 19-én, a hetek óta tartó több ezer kisebb földrengés után, este 9-kor megszületett a Fagradalsfjallnál, Geldingadalir völgyben található tűzhányó. Azóta újabb repedések nyíltak és a lávamező folyamatosan növekszik. Szerencsére a Fagradalsfjall egy védett, lakatlan völgyben található, és bár magmakamrája mély, a láva inkább folyékony, mint robbanékony. Így jelenleg nem jelent veszélyt az infrastruktúrára, a légi közlekedésre és a kíváncsi látogatókra sem. Aki teheti, felkeresi a vulkánt, hogy megtapasztalja bolygónk egyik legerősebb természeti erejét. Igazi turisztikai vonzerővé vált, a természetjárók, fotósok, drónpilóták kedvenc témája lett az aktív tűzhányó.

Cikkünkben összegyűjtöttük a vulkánnal és a felkeresésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Hol látható a vulkán?


Izland délnyugati részén, a Reykjanes-félszigeten tört ki. A félszigeten található a Keflavík Nemzetközi Repülőtér is, de a tűzhányó távolabb feszik, körülbelül félúton a tengerparti Grindavík városa és a Kleifarvatn vulkanikus tó között, így nem jelent veszélyt a Reykjanes-félsziget városaira. A fővárostól mindössze 40 kilométerre fekszik, így akik Izlandra utaznak, kitűzhetik a látnivalók listájára a vulkánhoz való túrát. Becslések szerint az izlandi lakosság több mint negyede meglátogatta már az új lávamezőt.

Látni a vulkánt Reykjavíkból?
Eleinte a vulkánkitörés a fővárosból csak narancssárga fényként volt látható a hegyek mögött, május óta azonban a külvárosból tiszta időben a vulkáni kúp sziluettje is kivehető.

Meddig marad aktív?
A lávafolyást és a magmát elemző szakértők szerint a vulkáni működés hónapokig, akár évekig is eltarthat.

Hogyan juthatunk el a vulkánhoz, milyen túraútvonalak állnak rendelkezésre? 
A túraútvonal a 427-es útról indul, a parkoló kb. 10 perces autóútra fekszik Grindavík városától keletre. Az út mentén tilos parkolni, csak a kijelölt parkolóhelyeket vehetjük igénybe. A parkolóhelyekről bővebben itt tájékozódhatunk. A költség 1 000 ISK, és a fizetés online történik. A bevétel a környék infrastruktúrájának fejlesztésére irányul.

A parkolót kb. 50 perc alatt érhetjük el autóval Reykjavíkból, innen a kirándulás oda-vissza kb. 3-4 órát vesz igénybe. A szintkülönbség 300 méter. A túraútvonal nehézsége közepes, egyenetlen talajon, lávamezőkön és dombokon vezet. Az izlandi kutató- és mentőcsoport (ICE-SAR) a közelmúltban jelentősen javította az utat, lerövidítve a gyaloglás idejét.

Két különböző túraútvonalat térképeztek fel és jelöltek ki a környéken, a térképet itt találjuk.
Míg az "A" útvonal rövidebb, a "B" útvonal kicsivel hosszabb és meredekebb, vannak szakaszok, ahol kötelek könnyítik a haladást. A közelmúltban lezárták az "A" útvonal végének egy részét. 

A túraútvonal és a vulkán közelében nincsenek létesítmények. A grindavíki sportközpontot megnyitották a látogatók számára, és a hét minden napján 9 és 21 óra között tart nyitva.

Mivel készüljünk egy vulkántúrára?
A jó túracipő, a meleg ruházat, valamint a szél- és vízálló kabát és nadrág elengedhetetlen. Készüljünk meleg sapkával, kesztyűvel, extra rétegekkel, csomagolt étellel, harapnivalókkal és vízzel. Jó, ha van nálunk elsősegélycsomag és termosz forró itallal. Ezen kívül hasznosak lehetnek még a túrabotok és a távcső is. Feltöltött telefonnal induljunk neki a túrának, amit belső zsebben javasolt hordani, hogy az akkumulátor ne merüljön le a hideg miatt. Kapcsoljuk be a GPS nyomkövető alkalmazást.
Nyáron Izlandon csaknem napi 24 órás világosság tapasztalható, de kora ősztől korábban sötétedik. Ha szeptember után kirándulnánk a vulkánhoz, készüljünk elemlámpával is.

Időjárás
Izlandon gyakori az  időjárási viszonyok gyors és szélsőséges váltakozása. A kormány nagy szél, télies időjárás és megnövekedett gázkibocsátás esetén lezárja a területet. A legjobb időjárás a túrához: enyhe déli szél és tiszta ég, 7-34 km/h szélsebességgel. A terület időjárás-előrejelzéséről és szélviszonyairól ezen az oldalon tájékozódhatunk.

Egyéb hasznos tudnivalók
Az izlandi kutató- és mentőcsoport (ICE-SAR) déltől éjfélig a helyszínen tartózkodik, gondoskodik a túrázók biztonságáról, mérik a vulkán által kibocsátott mérgező gázok szintjét, valamint vészhelyzet esetén tudnak segíteni. Érdemes ekkorra időzítenünk a túrát.

A drónok egyelőre megengedettek, a következő szabályokkal: a drónon fel kell tüntetni a tulajdonos nevét, telefonszámát és címét. Csak 25 kg alatti drónok repülhetnek a vulkán közelében, és maximum 250 méter magasságig. Tilos a drónnal a tömegek felett repülni.

A Safetravel weboldalát rendszeresen frissítik, itt részletes információkat találhatunk az időjárásról és a helyszíni körülményekről, illetve tippeket kapunk a túrázáshoz.

Az izlandi vulkán fortyogását élőben is követhetjük az alábbi Youtube csatornán: 

Látogassa meg velünk a Fagradalsfjall működő tűzhányóit! Izlandi utazásainkról az alábbi linken tájékozódhat:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr6716610624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása