A Bono Utazási Központ - Skandináv Utazási Központ blogja

Miért eszünk libát Márton-napon?

2021/11/11. - írta: Bono Utazási Központ

Szent Márton 316-ban született a római birodalmi Savariában, a mai Szombathely területén. Bár szülei a római hitvilág követői voltak, apja ráadásul a császári hadsereg tribunusa, Márton már gyermekként megismerkedett a keresztény vallás alapjaival.

Még csak 15 éves volt, amikor besorozták a császári seregbe, és lovas testőrtiszt lett a mai Franciaország területén. Már ebben az időben kitűnt katonatársai közül, és általános elismerést váltott ki az egyszerűsége, életének tisztasága, önfeledt felebaráti szeretete. A legenda szerint 334-ben Amiens-ben történt, hogy télvíz idején köpenyének felét odaadta egy ruhátlan koldusnak. Ezt a jelenetet számtalan őt ábrázoló festményen megörökítették.

Márton 341-ben leszerelt a hadseregből, és nyíltan felvállalta keresztény meggyőződését. Nagyszerű hittérítőnek bizonyult, és ő alapította Franciaország első kolostorát is Poitiers-ben. Amikor Tours város (Loire vidéke) püspökévé választották, az egészen addig egyszerű papi éltet élő Márton az avatási szertartás elől inkább a libaólba menekült. Csakhogy a libák hangos gágogásukkal elárulták rejtekhelyét, s innentől nem kerülhette el a neki szánt sorsot.

397-ben halt meg, november 11-én temették el Tours-ban. Sírhelye fölé templomot emeltek, mely sajnos a francia forradalom alatt megsemmisült. Az azóta felépült bazilika sok zarándokot vonz.
Márton püspökhöz több legenda is kapcsolódik, nevét Európa szerte nagy tisztelet övezi. Tours-ban ünnepi keretek között emlékeznek meg róla november 11-én, számos országban pedig elterjedt szokás, hogy ezen a napon libát és újbort fogyasztanak.

Tours városában mi is rendszeresen megfordulunk: a Loire menti kastélyok csoportos utazásaink alatt sétálunk a fagerendás házakkal tűzdelt középkori városrészben, és természetesen nem hagyjuk ki a Szent Márton püspök sírja fölé épült bazilikát sem!

A Loire menti kastélyok - csoportos körutazás magyar idegenvezetéssel 2022.05.14-17.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonoutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr1816752986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása